UPFBiH: Zastupnici s primanjima većim od 4.000 KM odbijaju povećanje plaća radnicima do 400 KM

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji su na jučerašnjoj sjednici odbili uvrstiti na red i usvojiti izmjene i dopune Zakona o doprinosima u FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, kojima bi bilo omogućeno povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru, dobrim dijelom su direktno odgovorni za loš materijalni položaj radnika u realnom sektoru, odlazak cijelih obitelji iz BiH i nedostatak kvalificirane radne snage.

„Nažalost, ovo je realizacija najcrnjeg scenarija da ni tijekom 2023. godine vlasti neće učiniti ništa kako bi smanjile prevelika opterećenja na rad i poboljšale materijalni položaj radnika. Izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH predlagali smo privremeno rješenje koje bi omogućilo povećanje plaća u realnom sektoru do 400 KM, uz plaćanje dijela doprinosa i poreza državi. Na taj način bi najveću korist od povećanja imali zaposleni u realnom sektoru, a ne država kroz naplatu poreza i doprinosa, kako je do sada bio slučaj.

Ovo privremeno rješenje bi važilo do donošenja novih sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kojima bi postojeće opterećenje na plaću, koje je među najvećima u Europi, bilo značajno smanjeno. Nažalost, ljudi čija su mjesečna primanja veća od 4.000 KM nisu pokazali ni trunku empatije i razumijevanja za povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru, koji direktno zarađuju i plaće zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH“, navode u Udruženju poslodavaca u FBiH.

Iz UPFBiH poručuju da neće odustati od nastojanja da se donesu ključni zakoni neophodni za povećanje plaća. Istovremeno, pozivaju zaposlene u realnom sektoru, kao i sindikalne predstavnike da izvrše direktan pritisak na zastupnike i izaslanike u Parlamentu FBiH da što hitnije usvoje povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

Grude.com