VIDEO / Dom zdravlja Livno organizirao predavanje o važnosti sestrinstva

Shvaćajući važnost sestrinstva u zdravstvenom sustavu, livanjski Dom zdravlja organizirao je predavanje za djelatnike svih zdravstvenih ustanova na području HBŽ-a.

Standarde sestrinske prakse i obvezne sestrinske dokumentacije kroz prigodna predavanja pojasnili su predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Fondacije Fami. Dio je to šireg projekta jačanja sestrinstva koji se u BiH provodi već deset godina.

Premda je sestrinstvo jedna od najvažnijih karika zdravstvenog sustava u kontekstu ljudskih resursa, opsega i važnosti posla kojeg obavlja, ono je često potcijenjeno, pa čak i od strane samih liječnika.

Kako ističe pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, sestra je ravnopravan dio tima sa svojom profesijom, a ne pomoćni radnik: „Ona jeste tu uvijek da pomogne. Međutim, ona ima u pojedinim segmentima jako bitnu ulogu kao samostalna – dakle, u oporavku, u njezi“.

„I upravo je zbog toga projekt jačanja sestrinstva u BiH, koji financira Vlada Švicarske već više od 10 godina, sa zadatkom da u suradnji sa našim partnerima na nivou donositeljaca odluka, u ovom slučaju federalnog Ministarstva zdravstva, učine sve kako bi se, ako mogu primijetiti, prilike unutar sestrinske profesije digle na jedan viši nivo“, kazao je Eldin Fišeković, projektni menadžer Fondacije Fami.

Savjetnica u Ministarstvu zdravstva FBiH Dragana Galić navodi kako su kroz reformu zdravstva i projekt jačanja sestrinstva, one dobile na svojoj snazi – izlaze iz sjene, njihov rad je postao prepoznatljiv u našem zdravstvenom sustavu.

No, dobile su i više posla budući da je opseg obvezne sestrinske dokumentacije u stalnom porastu.

Ravnatelj Doma zdravlja Livno Jandre Hrgić istaknuo je kako je to razlog organiziranje ove edukacije: „Da nas se uputi, da se upoznamo sa zakonskim obvezama i svim onim što bi sestre trebale raditi“.

„Nadamo se da ćemo imati neki malo veći broj zaposlenih sestara, tako da bismo mogli sve dokumentirati ono što radimo jer bit je da sestra sve dokumentira, da bi dala kvalitetnu zdravstvenu njegu pacijentima“, precizira Verica Ćavar, glavna sestra Doma zdravlja Livno.

Krajnji cilj reguliranja sestrinske profesije je zaštita javnosti, odnosno pacijenata, a kako bi svoje uposlenike zaštitio od rastuće inflacije, menadžment livanjskog Doma zdravlja iz vlastitih sredstava im je isplatio solidarnu pomoć u koja iznosi 1.080 maraka.

federalna.ba