VIDEO / Održana prva brdska utrka na Kamešnici – Wild Horses Trail

Na Kamešnici, planini koja se nalazi na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, održana je prva brdska trka, simboličnog naziva Wild Horses Trail.

Organizirali su je Planinarsko društvo „Cincar“ Livno, Udruga Dinaridi trails iz Hrvatske i Hajdučka družina iz Tomislavgrada, a pod pokroviteljstvom Grada Livna i Ministarstva nauke, prosvjete, kulture i sporta HBŽ.

 

Premda prva, utrka je privukla 103 natjecatelja iz pet zemalja, među kojima i četvero Amerikanaca, tako da je već u startu dobila međunarodni karakter.

Organizatori više nego zadovoljni.

„Vrijeme nam je prelijepo. Sve teče kako treba, okrjepe su na svojim mjestima, kontrolne točke, pratimo svakog trkača, imamo evidenciju u svakom trenfutku gdje se tko nalazi, koliko je ljudi prošlo koju kontrolnu točku i koliko ih još očekujemo u cilju“, govori Tomislav Batarilo, predstavnik Hajdučke družine „Mijat Tomić“ Tomislavgrad.

„Zaljubljenici smo u prirodu tako da smo odlučili ovo odraditi i da se oživi ovaj kraj, ova planina, jer zaslužuju pozornost tako da sad radimo na tome i ovo nije zadnji projekt koji radimo“, ističe Ivan Marušić, direktor utrke “Ultra Trail Dinaridi”.

A i sam naziv događaja sa tri utrke: “Mustangom” od 27, “Lucky Lukeom” od 17 i “Ponijem” od 7 kilometara, podsjećaju na daleko poznati livanjski brand.

„Svi znaju da su ti divlji konji karakteristični za Livno, iako sama utrka nije na Cincaru, mi smo se odlučili da ćemo uzeti to ime, a i zato što se najviši vrh Kamešnice naziva upravo Konj“, kaže Jelena Bobetić, predsjednica PD „Cincar“ Livno.

Premda umorni, zadovoljni su i pobjednici.

„Bilo je teško, jedna od najtežih trka koje sam trčao, dosta tehnički zahtjevna, ali staza prelijepa“, priča Nikola Dabić iz Mostara, pobjednik utrke „Mustang“ (27 km).

„Ovo mi je dobra prilika i da otrčim malo, treniram malo više od godinu, volim trail tako da sam spojio sve i došao sam otrčati malo. Svidjelo mi se jako. Staza je prekrasna, ima uspona, tehničkog dijela, dijela gdje baš guštaš trčanje“, dodaje Luka Bošnjak iz Hrvaca (RH), član „Ultra Trail Dinarides“ pobjednik utrke „Lucky LUKE“ (17 km).

„Probao sam se okušati, ovo mi je bio prvi put i stvarno predivno iskustvo. Ima mnogo lijepih uspona, predivnih krajolika kroz šumu“, kaže Luka Glibić iz Mostara, pobjednik utrke „Poni“ (7 km).

Ova samo naizgled pitoma planina s prelijepom bukovom i jelovom šumom, brojnim biljnim vrstama iznimne ljekovitosti i čistoće, prilično je zahtjevna i za planinare, a zbog izložnosti zračnim strujama i dodiru dvaju klimatskih područja, česte su nagle i nepredviđene promjene vremena.

federalna.ba