VIDEO / SEVLIJA JE U ‘RAMAZANSKOJ SOFRI’ PRAVILA LIVANJSKU POGAČU, PREUKUSNA JE: DONESITE SMIRAJ PRIPREMAJUĆI IFTAR

Bogata trpeza je nešto što odlikuje svaku bosanskohercegovačku kuću, a ramazan je vrijeme kada sva ta jela spremamo sa ljubavlju . Iako su to sve naša jela, neki recepti su bosanski a neki hercegovački. Razlike su u pripremi i dodavanju ili oduzimanju određenih namirnica.

Iako se mogu razlikovati jedna stvar ih povezuje. Osnovna karakteristika bosanske kuhinje i svih naših jela je polagani način pripremanja, kako naše nane i majke kažu po “istilahuku”. To znači priprema bez mnogo žurbe, ali sa mnogo strpljenja, pažnje i ljubavi. Možda je upravo to ‘tajni sastojak’ koji našu trpezu čini neodoljivom i ukusnom.

U Hayatovoj emisiji “Ramazanska Sofra” smo ugostili Hercegovku koja nam je spremale današnji iftar.

I Bosna i Hercegovina. Sve je to naše. Tu se nalazimo i osjećamo onakvim kakvi jesmo – rekla je Sevlija na početku premanja iftara.
Iako postoje bosanski i hercegovački recepti u današnjoj emisiji ih nismo svrstali ni u jednu kategoriju, već su na repertoaru bila bosanskohercegovačka jela.

Sam ramazan donosi neki smiraj. To spremanje i pravljenje jela, ta radost iftaru. Ja se baš blagoslovljeno osjećam. Takav je i cijeli ovaj mjesec – rekla je Sevlija.

Ova Hercegovka je pravila pogaču ali na starinski način, koji se kako ona kaže tako sprema u Livnu. Autohtona pogača, a i recept. Za Ramazan je ona neizostavna na trpezi ali i u ostalim mjesecima se rado pravi.

Somuni su u Livnu kupuju pred iftar, u pekarnama. Ali ove pogače su nešto što mi domaćice u Livnu spremamo za ramazan u svojim domovima – priznala nam je Sevlija.
Za glavno jelo u današnjem izdanju Ramazanske sofre, Livanjke su pripremale meso i krompir.

U toku spremanja jela Sevlija nam je otkrila, tokom svih tih godina provedenih u Livnu, da li može uporediti ovaj sad ramazan sa onima koje je provela u svom rodnom mjestu Živinice.

Ne razlikuju se puno, ali svako mjesto i svaki grad ima neke svoje specifičnosti. U Živinicama se više uključuje povrće. Ima tu i mesa, ali povrća je više i raznovrsnije je. Dok u Livnu je fokus na mesu. Najviše se mesna jela prave. Livnjaci su poznati po tome da su mesari i gurmani. Ali naravno ima i dosta sličnosti – smatra Sevlija.

Ona zaključuje kako su sva jela najukusnija za Ramazan, a to je ipak i Allahova blagodat. Jela su nam ukusnija i zbog ugođaja, ali i posebne topline koju čine obitelj i bližnji sa kojima provodimo ove mubarek dane.

Najvrijednije je to što se raduje čovjek. Što se sve sa voljom radi. Nema nikakvog srkleta i u tome je nekakav smiraj – kazala nam je Sevlija u hodu dok je pripremala jela, a to je dokaz da iftar priprema lagano i bez žurbe.

(E. P.) Hayat.ba