Vlast u Hercegbosanskoj županiji čeka na SDA

Činilo se kako bi Hercegbosanska županija trebala dobiti novu Vladu do prosinca, no još uvijek nema nikakvih službenih potvrda.

Županija koja je bez vlasti duže od godinu dana nakon izbora izgleda čeka na SDA-ovog ministra.

“Čekamo da SDA dostavi ime ministra i stvarno ne znam zbog čega nisu to već uradili. Vjerujem da imaju problema unutar stranke oko izbora ministra, ne vidim što bi drugo moglo biti u pitanju. Sve ostale stranke koje će participirati u Vladi dostavile su imena ministara u petak”, kazao je za hercegovina.info Jozo Ćosić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije.

Tko će sve biti dijelom vlasti u HBŽ?

Podsjetimo, više stranaka je potpisalo sporazum u prostorijama Skupštine Hercegbosanske županije o formiranju nove županijske vlade.

Potpisnici sporazuma su Hrvatski nacionalni pomak sa 5 zastupnika, zatim HDZ 1990 sa 4 zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Stranka demokratske akcije s po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva.

U Skupštini ove županije za imenovanje vlade prema Ustavu potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku.

Da bi se formirala Vlada, uz potpisnike sporazuma, njih 15, potrebne su još dvije ruke zastupnika. Zasad je nepoznato tko bi mogao dati te dvije ruke.

“Pregovori se i nastavljaju i dalje, a ono što je dosad urađeno potpisano je svojevrsnim sporazumom oko zajedničkog djelovanja za sastavljanja buduće županijske vlade”, kazao je prošlog tjedna predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin.

Rekao je i da u budućim razgovorima nitko od ostalih političkih stranaka koje participiraju u županijskoj skupštini nije isključen.

U Vladi HBŽ će praticipirati SNSD, Srpsko jedinstvo i Srpska sloga

Zadovoljstvo oko sastavljanje nove vlade izrazila je i potpredsjednica Skupštine Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo).

“Nadam se da će se sudjelovanjem svih Srba, gdje smo svih potpisnici sporazuma o formiranju Vlade, učiniti jedan veoma dobar korak za naš narod, a generalno i za cijelu županiju”, kazala je Damjanović.

HDZ će iz oporbe čuvati dostojanstvo, tvrdi Dragan Konta

Da nisu potpisnici sporazuma u Skupštini, potvrdio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Dragan Konta koji je kazao da u posljednje vrijeme nisu ni razgovarali s potpisnicima ovog sporazuma oko sačinjavanja nove većine.

“Očito je da druga strana nije bila tako otvorena i iskrena kao što smo mi bili”, kazao je on ocijenivši kako ovo što se događa i način na koji se to događalo u posljednjih nekoliko dana, nije korektno i nije u skladu s ranijim razgovorima.

Poručio je i da je HDZ BiH spreman biti oporba ako je to potrebno da sačuvaju dostojanstvo stranke jer ne mogu biti nikome priljepak i davati bjanko podršku zato što HDZ BiH jest i bit će najjača stranka na ovim prostorima.

Potpisnici sporazuma, njih 15, ovih će dana tražiti podršku drugih stranaka koje participiraju u Skupštini HBŽ gdje su im potrebna još dva potpisa zastupnika, a potencijalne kombinacije su ili dobiti dva potpisa od HDZ-a BiH, koji broji 4 zastupnika ili od HNL-a i SDP-a koji imaju po dva zastupnika ili jednog zastupnika HRS-a i neovisne zastupnice.

Hercegovina.info