Zabrinjavajući podaci: Sve više Hrvata se drogira

Voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović izjavio je u četvrtak, uoči tematske sjednice Odbora za zdravstvo, da se u Hrvatskoj bilježi sve veći broj osoba koje koriste drogu u osobne svrhe, što se podudara s globalnim trendovima porasta proizvodnje, ponude i potražnje za drogama.

Hrvatska policija svake godine prijavljuje preko tisuću osoba za teška kaznena djela povezana s kriminalitetom droga. Radi se o kaznenim djelima krijumčarenja i proizvodnje droga, kao i članstvu u međunarodnim i nacionalnim zločinačkim organizacijama, rekao je Rastović uoči sjednice Odbora za zdravstvo o Europskom izvješću o drogama za 2022. godinu.

Policija godišnje ima deset tisuća pojedinačnih zapljena svih vrsta droga te bilježi rezultate u suzbijanju proizvodnje kanabisa i krijumčarenja kokaina, dodao je.

Policija bilježi sve veći broj osoba koje posjeduju droge za osobno trošenje. Nedavno je završeno kriminalističko istraživanje za najveći laboratoriji kemijskih droga u okolici Zagreba, kojem prilikom je uhićeno devet osoba i pronađeno preko 14 tona kemikalija za proizvodnju kemijskih droga, rekao je Rastović.

Hrvatska aktivno surađuje s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) koji je, kao agencija EU-a, zadužen za praćenje problematike droga na europskoj razini.

Direktor EMCDDA-a Alexis Goosdeel rekao je kako najnovije EU izvješće o stanju problematike droga za 2022. godinu predstavlja aktualne trendove i evoluciju stanja s drogama u EU. Upozorio je kako se droga može pronaći svugdje, da se u današnje vrijeme gotovo sve može iskoristiti kao droga bez distinkcija između blagih i težih droga, te da su svi u doticaju s drogom.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je kako je upravo HZJZ kontaktna točka sadašnjeg europskog tijela za droge, koji će uskoro postati Europska agencija za droge. Ocijenio je kako će ta promjena dovesti do velikog iskoraka u uspostavljanju bolje povezanosti i razmjene podataka vezanih uz puteve transporta droga te prevenciju i liječenje zlouporabe droga.

Jedna četvrtina ljudi u Hrvatskoj kaže da je konzumirala drogu, najčešće kanabis, ali i druge droge i sintetičke droge, istaknuo je Capak.

Napomenuo je kako u HZJZ postoji duga tradicija borbe protiv zloupotrebe droga. Uskoro ćemo osnovati referentni laboratorij za droge. U čemu će nam, nadamo se, pomoći i EU sa edukacijom, razmjenom podataka, a vjerojatno i materijalno, a mi na samom početku imamo neke instrumentalne resurse i stručnjake koji na tome počinju raditi, kazao je Capak.

(www.jabuka.tv)