ŽARKO KAIĆ SNIMIO JE ISTINU O OBRAMBENOJ NARAVI RATA U HRVATSKOJ

Žarko Kaić tog kobnog 28. kolovoza 1991. godine radio je svoj posao snimatelja u osječkom naselju Brijest. Nije ni slutio da će mu to biti posljednji snimateljski zadatak. Snimao je prolazak tenkova kroz to osječko naselje kod vojnog poligona C u kojem je bila JNA, kada ga vojnik JNA usmrtio rafalnom paljbom iz transportera.

U istoj paljbi teško je ranjen i HTV-ovo tonski snimatelj Dragan Krička. Treći HTV-ov novinar koji se našao pod paljbom bio je Saša Kopljar.

Žarko Kaić rodito se u Livnu 7. ožujka 1949, a u Zagrebu je studirao Filmsko snimanje na Akademiji počevši od 1970. godine. Usporedno je radio kao asistent snimatelja na Televiziji Zagreb. Poslije je prešao na snimateljski posao. Brojni dokumentarni filmovi Branka Lentića snimljeni su rukom Žarka Kaića.

Za HTV radio je punih 20 godina te napravio niz sjajnih emisija. Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih snimaka, poput snimaka hrvatskih izbjeglica iz Aljmaša i Dalja.

Kaić je dragovoljno pošao u Domovinski rat da bi snimanjem mogao Hrvatskoj i svijetu posvjedočiti istinu o obrambenoj naravi Hrvatske i agresorskoj osvajačkoj naravi velikosrpske JNA koja je beskrupulozno i osorno kršila sva humanitarna prava i ratne zakone, sprovodila etničko čišćenje a radi ostvarenja svojih osvajačkih ciljeva. Pucanj iz tenka JNA, bio je pucanj u istinu o Domovinskom ratu, jer su ga naredbodavac i izvršitelj paljbe nastojali spriječiti u svjedočenju istine, a Kaićeve su snimke to dokazale.

Istog dana na tiskovnoj konferenciji general JNA Milan Aksentijević pravdao je taj čin riječima “da je Žarko Kaić ubijen zato što je vojnik na tenku mislio da on drži zolju”. Izjava je neutemeljena, jer predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Darko Dovranić posvjedočio je “što je cijeli taj događaj trajao oko tri sata i svi su znali o čemu se radi.”

Nakon što je u kratkom vremenu prije agresorska JNA ubila hrvatskog televizijskog snimatelja Gordana Lederera, ubojstvo Žarka Kaića cijelom je svijetu razotkrilo mržnju prema istini sadržana u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

O tome kako je poginuo Žarko Kaić snimljen je i dokumentarni film “Žarko Kaić – pucanj u istinu”, koji je snimljen 2015. godine. HND-ova Nagrada za snimateljski prilog na televiziji nosi naziv po Žarku Kaiću.

Autor: HND

Foto: HRT