Zastupnici HNP-a napustili prvu radnu sjednicu Skupštine HBŽ / VIDEO

U Tomislavgradu je održana druga, a ujedno i prva radna Skupština HBŽ nakon što je 24. travnja konačno izabrano skupštinsko rukovodstvo.

No, i prije nego što je počela, točnije prije izjašnjavanja o predloženom dnevnom redu, zatražena je stanka od 20 minuta, koja je potrajala dulje od sat vremena, a nakon što nije usvojen prijedlog Hrvatskog nacionalnog pomaka o odgodi sjednice, napustili su je zastupnici te stranke, na čelu s njenim predsjednikom, zastupnikom i premijerom HBŽ u tehničkom mandatu, a potom i svi nazočni ministri, izuzev onog iz HDZ-a 1990. javlja Federalna.ba.

Umjesto da razmatra 17 točaka dnevnog reda, krnja Skupština, razmatrala je i usvojila četiri točke jer je predlagač 12 točaka napustio sjednicu. Zbog toga je došlo do razdora unutar političke koalicije koja je prije 15 dana izabrala skupštinsko rukovodstvo.

Uzrok je jedan jedini, to je ovlaštenje gospođe Marijane Lončar za v.d. tajnika Skupštine. Marijana Lončar je jedini pravnik koji sada trenutačno radi u Skupštini. I trebali smo izaći na način da bude ovlaštena jedan, dva ili pet mjeseci, ali da se raspiše natječaj prema državnoj agenciji u roku odmah. Međutim, Klub HNP-a to nije mogao prihvatiti, kaže predsjednik Skupštine HBŽ Jozo Ćosić (HDZ 1990).

Za odgovor onih koji su sjednicu napustili, pa i samog premijera Ivana Vukadina, novinari su ostali uskraćeni, izuzev dopredsjednika Skupštine Arifa Kovačevića, koji je u ime SDA tražio stanku od 20 minuta: Mi smo, naravno, primijetili tu novonastalu situaciju gdje procjenjujemo da tri vrlo važne točke, koje predstavlja ministarstvo koje predvodi kadar SDA, vjerojatno ne bi mogle imati većinu pa smo u skladu s time i mi napustili sjednicu Skupštine.

Za točke čiji Vlada nije izravni predlagač mi ćemo ostati i ispoštovati jer smo došli, kao što i sami znate, iz Drvara da sudjelujemo aktivno u radu Skupštine. Tako da sam optimist da se, ipak, ono za što se može glasati, odradi barem dio. Ono za šta Vlada je predlagač i povukla svoje točke – naravno, neka pričeka neko drugo vrijeme, kazao je SNSD-ov Goran Broćeta.

HNL-ov Josip Perić ističe kako zastupnici mogu pokušati srušiti kvorum:

To je njihovo pravo, ali Vlada se ne bi trebala ovako ponašati, ispada da je ovo privatna vlada i ako ne ide sve po njihovom, treba se ponašati na ovakav način.

Perić dodaje i to da HBŽ može normalno funkcionirati ako se zadrži skupštinska većina – i to na način da se ovlasti tijelo koje će upravljati proračunom. Uglavnom, 15 preostalih, od 25 zastupnika koliko ih u Skupštini ima, dovršilo je sjednicu i usvojilo sve točke čiji predlagač nije bila Vlada.

(www.jabuka.tv)