Želite u mirovinu, evo koji uvjet morate ispuniti da bi postali korisnik MIO/PIO

Da bi se otišlo u starosnu mirovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, potrebno je ispuniti jedan od dva uvjeta, a to je da imate 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža ili da imate 40 godina radnog staža bez obzira na godine života.

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, za Faktor.ba kaže kako žene po Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju u FBiH u prijevremenu starosnu mirovinu u ovoj godini mogu samo ako imaju 33 godine staža osiguranja i 58 godina života.

Dodaje kako žene mogu ići ranije u mirovinu i to invalidsku ili ako su bile u obrani zemlje, a gdje postoje također propisani uvjeti pod kojima mogu otići u mirovinu.

Ne mogu žene u mirovinu sa recimo 30 godina staža i 62 godine života. Kod odlaska u prijevremenu starosnu mirovinu, u odnosu na nedostajeće godine života, mirovina se umanjuje za četiri posto godišnje.

Ta prijevremena mirovina neće biti manja od minimalne, ali ona je trajna i ne povećava se kada osoba koja je otišla sa 58 godina starosti navrši 65 godina. Naravno da se povećava sa ostalim mirovinama. Umanjenje mirovina ako se ide ranije je ozbiljnije po novom Zakonu o PIO-u.

Smisao umanjenja mirovina je da destimulira ljude da odu ranije u mirovinu, prijevremenu. Cilj je da se ostane u radnom odnosu, čak ima u zakonu nagrada ako se ostaje poslije 65. godine u radnom odnosu, nekih dva posto, govori Kvesić.

Kaže da kod rada nakon mirovine može doći do korekcije mirovine jer osoba može zbog dodatnih godina staža tražiti novi obračun.

Podsjetio je tko može raditi i primati mirovinu.

Oni koji imaju 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života, mogu i raditi i primati mirovinu. Na početku 2018. nije mogao nitko, kada je počela primjena zakona, ali to se promijenilo, rekao je Kvesić.

U ovoj godini u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu mogu muškarci koji imaju 63 godine života i 38 godina staža osiguranja.

ABC portal