Federacija za nekoliko dana dobiva 11 novih kilometara autoceste – brže i lakše do mora

Kako je iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH potvrđeno za Večernji list, u ovom se trenutku obavljaju posljednji radovi na dionici Počitelj – Zvirovići, što uključuje i kolosalni most Počitelj

Bosna i Hercegovina ovoga ljeta dobiva 11 novih kilometara autoceste na koridoru Vc, i to na dijelu koji se izravno veže uz već ranije izgrađenu dionicu s kojom se povezuje s Republikom Hrvatskom, odnosno autocestom A1, a posljedica će biti znatno ubrzanje protoka ljudi i roba, kao i skraćivanje vremena putovanja do mora, piše Večernji list BiH.

Naime, kako je iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH potvrđeno za Večernji list, u ovom se trenutku obavljaju posljednji radovi na dionici Počitelj – Zvirovići, što uključuje i kolosalni most Počitelj, a intenziviranje aktivnosti na ovom dijelu koridora ide u smjeru strateškog cilja Autocesta FBiH, puštanja u promet ove dionice u ljetnoj turističkoj sezoni.

Postavljanje ograde

Uvidom u aktivnosti na terenu vidljivo je kako se u ovom trenutku radi na postavljanju zaštitne metalne ograde, a uz to, izvode se i radovi na postavljanju završnih slojeva asfalta. Istodobno, Večernji list doznaje kako su radnici angažirani i u obavljanju završnih radova na hidroizolaciji, dok se na pravnom planu vrši procedura tehničkog prijama i uporabne dozvole.

– Završni radovi su u tijeku. Na desnoj strani mosta završena je hidroizolacija, potvrdio je za HRT Ismet Hajduk, glavni inženjer za mostove i objekte na dionici Zvirovići – Počitelj.

Sve navedeno govori kako će žitelji BiH, ali i svi oni koji će u skorije vrijeme posjetiti BiH, bilo iz turističkih ili poslovnih odnosno drugih razloga, moći koristiti jednu od dionica koju karakterizira jedan od najimpozantnijih objekata, a koji je k tomu i najviši infrastrukturni objekt na cjelokupnom koridoru koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, ali i jedan od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Najviši stup od ukupno njih šest visok je više od 100 metara, a dužina mosta je gotovo jedan kilometar.

 

– Nadamo se da će, nakon svih izazova na koje se nailazili tijekom gradnje ovog jako zahtjevnog građevinskog objekta, njegovo otvaranje doprinijeti lakšem i ugodnijem prometu, kako građanima BiH tako i svima onima koji dolaze u našu zemlju – poručuju iz JP Autoceste Federacije BiH. Most je jedan dio ukupne dionice Počitelj – Bijača. Ona je, kao što je poznato, duga 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. U LOT-u 1 su značajni objekti: petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tunel Počitelj (L = 1200 m), tri vijadukta ukupne dužine 250 m i otvorena trasa. LOT 2 je most Počitelj dužine 980 m.

 

Most Počitelj je kontinuirani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Stupovi mosta visoki su 92, 97, 92, 91, 88 i 66 m. Puštanjem u promet ove dionice, s mostom, regija Hercegovine imat će ukupno 21 kilometar funkcionalne autoceste, od granice s Republikom Hrvatskom pa sve do Počitelja, a kada se tomu dodaju aktivnosti koje se provode u smjeru Mostara, za očekivati je još dobrih vijesti.

 

Naime, već je prije izgrađena dionica Buna – Počitelj u dužini od 7,2 kilometra kojom će biti potrebno ostvariti kontakt, a time bi se autocesta praktički približila Mostaru, a da bi se u konačnici Mostar spojio s autocestom južno od grada, preostaju dionice Mostar jug – tunel Kvanj, tunel Kvanj – Buna, pri čemu je plan da radovi na ovom dijelu počnu do kraja godine.

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno