HDZ 1990 ima novog glavnog tajnika, a to je 26-godišnji politolog iz Livna

Josip Perković iz Livna, 26-godišnji politolog, novi je glavnik tajnik HDZ-a 1990, doznaje portal Bild.ba. Perković bi trebao i službeno biti imenovan danas popodne, kako doznajemo.

Perković je u ovoj stranci obavljao neke funkcije i ranije, a bio je savjetnik predsjednika Skupštine Hercegbosanske Županije Joze Ćosića, koji, također, kao član te stranke obnaša dužnost predsjednika Skupštine te županije.

Perković je tijekom fakulteta bio istaknuti član Foruma studenata društvenih znanosti, a djelovao je i u udruzi Hrvatski studentski politološki forum.

Ušao u povijest hrvatske politike

Inače, Perković je ranije ušao u povijest politike bh. Hrvata kada je djelovao kroz Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora.

Njegov otac, Jakov, naime, bio je predsjednik Hrvatske liste za Livno, lokalne stranke s hrvatskim predznakom koja je bila parlamentarna pa je u Predsjedništvo HNS-a delegirao svog sina Josipa koji je tada, još kao student, djelovao kroz Hrvatski narodni sabor.

Inače, prema propisima HNS-a, svaka stranka s hrvatskim predznakom u BiH, koja je parlamentarna na bilo kojoj razini vlasti u BiH, ima pravo na jednog člana u Predsjedništvu HNS-a.

Naknadno se Perković mlađi pronašao djelujući kroz HDZ 1990, a činjenica da će postati glavnim tajnikom ove stranke pokazuje kako predsjednik te stranke Ilija Cvitanović, očito, ima povjerenja u Perkovića.

Inače, očekuje se da će u HBŽ-u u vlasti participirati HDZ 1990 kroz koaliciju s Hrvatsim nacionalnim pomakom nakon što se formira nova vlada, jer je stari saziv vlade sada u tehničkom mandatu, a u kojem HDZ 1990 također participira.

Inače, valja napomenuti i kako se HDZ 1990 nakon proteklih Općih izbora u BiH donekle spasio. Naime, 2020. godine su održani lokalni izbori u Mostaru gdje ova stranka nije postala parlamentarna u Gradskom vijeću, odnosno ostala je ispod praga.

Nakon Općih izbora 2022. godine HDZ 1990 ima parlamentarne zastupnike u svim županijama sa značajnim hrvatskim stanovništvom. Tako imaju zastupnike u sve tri hercegovačke županije kao i u srednjobosanskoj te posavskoj.

Također, HDZ 1990 sudjeluje i u parlamentu Federacije u oba doma, a u državnom Parlamentu boje ove stranke brani predsjednik Ilija Cvitanović kao jedan od pet Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine nemaju zastupnika.

Bild.ba