U Livnu nastupila francuska pijanistica Juliana Steinbach

Foto:FENA / U Livnu nastupila francuska pijanistica Juliana Steinbach

Ljubitelji glazbene umjetnosti su prigodu uživati na memorijalnom koncertu “U sjećanje na Davida“, koji je održan u subotu u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica (FMGG) u Livnu.

Na koncertu je nastupila francuska pijanistica Juliana Steinbach. Kako je uime Franjevačkog muzeja i galerija Gorica iz Livna kazao Josip Gelo, nakon nedavno završene turneje po Brazilu, na poziv Nevenke Gritz došla je u njihov grad održati koncert u čast prijatelju Davidu Gritzu, sinu Livanjke Nevenke Gritz (r. Gotovac).

S ovom renomiranom svjetskom pijanisticom čast su imali nastupiti učenici osnovne glazbene škole “Franjo S. Vilhar” iz Livna, a Juliana Steinbach odsvirala je na glasoviru skladbe Bacha, Haydna, Chopina i brazilskog skladatelja Villa Lobosa.

“U prepunoj dvorani FMGG-a posjetitelji očito nisu mogli, a niti željeli sakriti svoje oduševljenje izvedbama pa su gošću i mlade livanjske glazbenike svesrdno podržavali dugotrajnim aplauzima.

Dan uoči koncerta Juliana Steinbach u pratnji profesorica Nikoline Krželj i Berime Cero, također, je održala i radionicu za učenike livanjske glazbene škole”, kazao je Gelo.

Juliana Steinbach, danas svjetski poznata pijanistica, svoje je prve glazbene korake započela u Lyonu na Regionalnom konzervatoriju (CRR), a potom je u Parizu kod grčko američke pijanistice Christine Paraschos pohađala privatne sate glazbene izobrazbe.

Foto:PR / Na koncertu je nastupila francuska pijanistica Juliana Steinbach

 

Studij glazbe nastavila je kod Brune Rigutta, Nicholasa Angelicha i Pierre-Laurenta Aimarda na Pariškom konzervatoriju (CNSM) gdje je 2000. godine diplomirala dobivši ujedno prvu nagradu za klavir. Prigodom upisa poslijediplomskog studija glasovira u klasi JacquesaRouviera 2002. godine, Zaklada Alfred Reinhold joj je dodijelila Blüthnerov koncertni klavir.

Daljnju glazbenu izobrazbu stjecala je pod vodstvom Franca Scale na Accademia Pianistica Internazionale u Imoli (Italija), PnineSalzman u Tel-Avivu (Izrael) i Marije João Pires u Centru za umjetnost u Belgaisu (Portugal). Uz to, pohađala je tečajeve kod raznih renomiranih glazbenika. U svibnju 2007. godine diplomirala je na The Juilliard School u New Yorku. Svira opsežan koncertni repertoar i kao solistica redovito nastupa s mnogim orkestrima iz Francuske, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Izraela i Brazila i nagrađena je najvišim nagradama na međunarodnim pijanističkim natjecanjima.

“Ljubav spram umjetnosti i glazbenoj umjetnosti povezala je Livno i Pariz, FMGG s Davidovom majkom Nevenkom Gritz, inače povjesničarkom umjetnosti, pariškom i livanjskom umjetnicom. Ona je željela dati svoj doprinos kulturi svojeg rodnog grada, stoga je prije par godina FMGG-u darovala zbirku svojih umjetničkih kolaža i uz to koncertni klavir za višenamjensku muzejsku dvoranu”, podsjetio je Gelo. U znak zahvalnosti djelatnici FMGG-a, na čelu s ravnateljicom Draženom Džeko, odlučili su prvi koncert na darovanom klaviru posvetiti upravo njezinu sinu Davidu Gritzu, budući je on bio izuzetan student, poliglot i nadasve talentiran glazbenik.

Foto:PR / Sjećanje na Davida Gritza

 

Kao talentirani student iz Pariza 2002. godine otišao je u Jeruzalem na razmjenu studenata. Nažalost, život ovog dvadeset četverogodišnjeg mladića ugasio se uslijed terorističkog bombaškog napada na Hebrejsko sveučilište u Jeruzalemu. Za života ga je ljubav prema glazbi spojila s pijanisticom Julianom Steinbach, a njeno poštovanje prema Davidu dovelo ju je u rodni grad njegove majke.

Glazbena akademija u Jeruzalemu, u spomen na Davida, svake godine dodjeljuje dvije stipendije David Gritz najboljim studentima glazbe, dok Davidov prijatelj Noah Ohana, koji živi u New Yorku, u čast Davidu svake godine dodjeljuje stipendiju David Gritz. Ove godine na fakultetu Političkih znanosti u Parizu, organiziran je također omaž Davidu Gritzu.

Koncert “U sjećanje na Davida” ujedno je, kako reče ravnateljica FMGG-a Dražena Džeko “posvećen svim majkama koje su poput Majke Božje doživjele gubitak svojeg djeteta, ali su s pogledom na Kristov križ našle snagu nastaviti živjeti i činiti dobro”. “Od danas će David Gritz nastaviti živjeti i u svim budućim glasovirskim skladbama koje će biti izvođene u dvorani FMGG-a, u Nevenkinom rodnom Livnu”, poručio je Gelo.

Bljesak.info