Hrvati hrle na odmor u ovu lijepu zemlju udaljenu samo par sati autom. Bogati ručak je jedva 9 eura, a smještaj…

Posprdna rečenica koja je dugo bila uvriježena u našem narodu, a glasila je “Razvijen kao albanski turizam”, zasigurno se više ne može upotrebljavati ni u kojem kontekstu, piše Bljesak.info.

Drač, Ksamil, Saranda… samo su neka od mjesta koja su i ovoga ljeta okupirali brojni turisti iz svih zemalja Europe. Albaniju danas vide, kako kažu, kao “Maldive Europe”, koja nudi sve, ali baš sve, po iznimno niskim cijenama.

Novinari su posjetili Drač na samom početku ljetne sezone i uvjerili se da je to zaista tako!

Dobar glas prati Albaniju i albanski turizam zbog više razloga, počevši od uređenosti odmarališta, preko pristupa gostima, pa sve do cijena, koje su na kraju i najvažniji čimbenik. Niske cijene – svega.

Smještaj u Draču u hotelu s četiri zvjezdice, koji se nalazi uz samu plažu, odnosno koji posjeduje privatnu plažu, platit ćete 95 eura za noć s doručkom, za dvije osobe. Da, dobro ste pročitali, manje od 100 eura doći će vas noćenje s doručkom u hotelu s četiri zvjezdice koji ima svoju privatnu plažu.

Turisti iz Njemačke koje smo sreli u hotelu kažu nam da su oni smještaj platili 80 eura za noć s doručkom jer su bukirali hotel početkom siječnja! U toj cijeni na plaži dobivate suncobran i dvije ležaljke, ručnike za plažu, kao i parking u zatvorenoj garaži hotela. Plaža hotela ima i dio namijenjen djeci (tobogane, ljuljačke…), kao i spasioce koji budno prate situaciju na plaži.

Cijene hrane također su niske, ispod svih očekivanja! Ručak za dvoje, koji se sastojao od predjela, glavnog jela, dvije čaše vina, dva kolača, boce vode i dvije kave, novinari iz BiH platili su samo 18 eura, dakle 9 eura po osobi! I to u restoranu koji se nalazi tik uz more i čija je terasa, kao i unutrašnjost, uređena po uzoru na restorane uz francusku obalu.

Cijene su u prosjeku sljedeće: juha 1,50 eura, porcija ribe 3,50 eura, salata od hobotnice 4 eura, kolač 1,50 eura, kava 1 euro… Svakako treba istaknuti da je riječ o restoranima koji se nalaze tik uz more i koji se smatraju najboljima u Draču, kako po jelovnicima, tako i po lokaciji te uređenosti.

Plaćanje karticom, električni taksiji…
Na svim mjestima u Draču možete platiti karticom – od hotela, preko restorana, pa sve do malih kvartovskih kafića. Mnogim turistima to je olakšavajuća okolnost s obzirom na to da Albanci kao službenu valutu koriste lek, tako da možete boraviti u ovome mjestu a da ne razmijenite niti jedan euro u lokalnu valutu.

Moderni hoteli i restorani u Albaniji otišli su korak dalje i s uslugom prijevoza. Većina taksija u turističkim mjestima na električni su pogon. Vidjet ćete ih tako na parkirnim mjestima na punjaču, a dostupni su vam gotovo na svakom koraku, po niskim cijenama.

Talijanske i njemačke trgovine
Većina turista u Albaniji su Talijani, pa je stoga obala ove zemlje svoje potrebe najvećim dijelom prilagodila upravo njima. Upravo zbog toga u Draču ćete pronaći brojne talijanske trgovine, kao što je Conad, koji je za vrijeme našeg posjeta bio pun talijanskih gostiju.

Dosta je i Nijemaca, koji se opskrbljuju u Sparu, koji je ciljano tu otvorio trgovinu. U Turističkoj zajednici Drača za Bljesak.info kažu da im dolaze turisti iz cijele Europe. Prilagodili su se potrebama turista. “Većina naših gostiju je iz Italije i Njemačke, ali i iz ostalih europskih zemalja. Posljednjih godina bilježimo i porast broja gostiju iz susjednih zemalja, poput Srbije, Crne Gore, Hrvatske…”, ističu.

Kažu da ih mahom privlače niske cijene u odnosu na regiju.

“U Albaniji možete provesti tjedan dana za iznos koji u susjednim zemljama na obali potrošite za tri dana. I to je ono što pravi razliku”, dodaju.

Napominju da se albanska obala razvija iz godine u godinu te da je orijentirana na turizam i potrebe turista.
“Prilagođavamo se tržištu, a posljednjih godina doživjeli smo bum jer smo na društvenim mrežama proglašeni ‘Maldivima Europe‘ pa je još više turista čulo za nas”, ističu za Bljesak.info.