Isplaćena sredstva livanjskim poljoprivrednicima zbog materijalne štete na usjevima

Stožer civilne zaštite Grada Livna odobrio je isplatu sredstava poljoprivrednicima s područja Grada Livna zbog posljedica prirodne nepogode koja se dogodila u 2022. godini.

Naime, Prolog, Priluku, Prisap i Strupnić te dio parcela Livanjskog polja u dva navrata, i to u srpnju i rujnu prošle godine, pogodilo je olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, tučom i gradom.

Nastala je materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama tritikale, ječma, pšenice, batata, heljde, zobi, raži i silažnog kukuruza.

Nakon procjene stanja na kulturama gradonačelnik Livna donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode za spomenuta područja. Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća Grada Livna je utvrdilo stanje na terenu te je shodno tome određen i iznos nastale štete.

Oštećenima s područja Prologa, Priluke, Prispa, Strupnića te korisnicima parcela Dubočica i Dila u Livanjskom polju ukupno je na ime štete isplaćeno 175.073,30 konvertibilnih maraka. Sredstva je osigurao Grad Livno, a dio i Vlada Hercegbosanske županije te Federalni stožer Civilne zaštite, priopćeno je iz Grada Livna.     (www.jabuka.tv)