Izniman znanstveni uspjeh našeg Livnjaka Nike Kasala / VIDEO

Niko Kasalo, mladi znanstvenik sa završenim studijem eksperimentalne biologije – smijer zoologija na PMF Sveučilišta u Zagrebu autor je čak 13 znanstvenih radova kojima uređuje područja rodova i vrsta kukaca, onih neistraženih.
.
Jedna vrsta skakavca upravo je u znak zahvalnosti za njegov znanstveni i kolegijalni doprinos nazvana po njemu. (tv prilog na linku ispod).
.
Niko je Gimnaziju Livno pohađao od 2013. do 2017., a nakon srednje škole intenzivno se počeo baviti entomologijom, tj. proučavanjem kukaca, s posebnim naglaskom na skakavce i zrikavce kojima se u Hrvatskoj bavi svega nekoliko ljudi, a u Bosni i Hercegovini nitko, što svojim radom nastoji promijeniti (srdačno zahvaljuje svojoj profesorici Liviji Baljak koja je potaknula njegov interes za ovo područje).
.
Objavljeni znanstveni rad u svjetski priznatom časopisu je u vrlo kratkom roku postao jedan od najčitanijih radova na svijetu i postao popularnoznanstvena senzacija na društvenim mrežama.
.
Rad koji je objavio predstavlja sintezu znanstvenog rada i tzv. “građanske znanosti” u kojoj može sudjelovati svatko s pristupom internetu.
.
U radu je, skupa s kolegama, opisao nepoznatu vrstu skakavca iz Perua koja je prije desetak godina fotografirana samo jednom i nakon toga više nije zabilježena ni u prirodi ni na fotografijama.
.
Rad također propituje tradicionalne metode prikupljanja podataka i kritizira nedostatak komunikacije između znanstvenika i javnosti. S radošću ističeno uspjehe naših učenika.
.