Livnu prijeti “scenarij Stolac”

Gradsko vijeće Livno iz četiri pokušaja nije izabralo novo rukovodstvo. Izabran je zamjenik predsjednika, dok nijedan od kandidata za predsjednika nije dobio potrebnih 16 glasova.

Bolje upućeni tvrde: Čeka se rasplet i formiranje vlasti na nivou Hercegbosanske županije. Naredna sjednica zakazana je za ponedjeljak, ali u dnevnom redu ovog puta nema točke koja se odnosi na izbor predsjednika.

SDA i SDP imaju kandidate

Tijekom posljednjeg glasovanja za predsjednika Gradskog vijeća Livna čak 18 listića bilo je nevažeće. Vijećnici kažu da je riječ o listićima vijećnika HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, koji, kako nam je rečeno, isčekuju rasplet i formiranje većine u Županijskoj skupštini.

– Po srijedi je dogovor s viših razina. Federalna i još više županijska s obzirom da još nije uspostavljena vlast u našoj županiji. Kada će se potpuno odblokirati rad Vijeća nije pitanje za nas, to je pitanje za vijećnike HDZ-a, HDZ-a 1990 i SDA, odnosno SDP-a, smatra Jandre Hrgić, vijećnik Županijske neovisne liste.

Ova županija jedna je od onih koje čekaju formiranje nove vlasti. Moguće su dvije opcije, ona po vertikali od Vijeća ministara – bez SDA ili druga opcija – vlast stranaka HNS-a i SDA. U HDZ-u ne kriju da više razine imaju veze s izborom predsjednika Vijeća, ali odgovornost prebacuju na druge.

– Ovo je samo pokazatelj da se preslika s viših razina odražava i na lokalnu. U prvotnim pregovorima o izboru predsjednika, dobili smo jasan odgovor da imaju naredbu s više razine da s HDZ-om BiH ne ulaze u pregovore, navodi predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Livna, Josip Gelo.

S obzirom da u Gradsko vijeće nije izabran nijedan vijećnik srpske nacionalnosti, prema Poslovniku o radu, a s obzirom da gradonačelnik dolazi iz reda hrvatskog naroda, budući predsjednik, ako se izabere, će biti iz reda bošnjačkog naroda. Kandidate imaju SDA i SDP.

– Stranka demokratske akcije je otvorena za sve razgovore. U prethodnom periodu je to prakticirala. Razgovora sa vijećnicima iz SDP-a nije bilo, ali na zadnjoj sjednici smo ostvarili veći kontakt, naveo je predsjednik Kluba SDA, Ibrahim Velić, navodeći da ne isključuje ni eventualnu mogućnost zajedničkog kandidata za predsjednika.

SDP računa na HDZ

S druge strane u SDP-u nisu raspoloženi za podjelu vlasti sa SDA. Vjeruju da će Županijska vlada biti formirana na način kao Federalna, te da će potom vijećnici dva HDZ-a podržati njihovog kandidata.

Uostalom, oni su tako glasovali i na jednoj od prethodnih sjednica.

– Ne vjerujem da su se predomislili. Mislim da je zarez u višoj razini vlasti. Kad se riješi Županijska skupština, da će i Gradsko vijeće dobiti predsjednika, rekao je kandidat za predsjednika Edin Doračić (SDP).

Dosadašnja predsjednika Gradskog vijeća bila je Hana Milak iz SDP-a, koja je na općim izborima prošle godine osvojila mandat u Županijskoj skupštini.

Pravo pitanje je da li je zaista iza nas vrijeme blokada na političkoj sceni Bosne i Hercegovine?

Livno je novi je u nizu primjera političkog bezobrazluka. Dogovor će, onaj politički, i u Livnu graditi kuću, a dotad je potrebno sjesti, razgovarati i postići ga.

H. Ž.

Dnevni.ba