Kina na Kubi podiže špijunski objekt za prisluškivanje SAD-a

Kina je sklopila tajni sporazum s Kubom o postavljanju objekta za prisluškivanje, na oko 160 kilometara od Floride, piše u četvrtak list Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na dužnosnika iz obavještajnih krugova.

To bi, navodi list, Pekingu omogućilo prikupljanje elektroničke komunikacije iz jugoistočnih američkih saveznih država u kojima se nalaze brojne američke vojne baze, a također bi bio omogućen nadzor brodskog prometa.

Sjedište Američkog središnjeg zapovjedništva je u Tampi, na Floridi. Najveća američka vojna baza, Fort Liberty, nalazi se u Sjevernoj Karolini.

Dvije zemlje su postigle načelni sporazum, a Kina bi Kubi za ustupanje lokacije za špijunski objekt isplatila “nekoliko milijardi dolara”, prenosi WSJ.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby je rekao da ne može komentirati članak WSJ-a, ali da su svjesni napora Kine da ulaže u infrastrukturu diljem svijeta u vojne svrhe, “uključujući i u ovoj hemisferi”.

Veleposlanstva Kine i Kube u Washingtonu za sada se ne oglašavaju.

Prema pisanju WSJ-a, najnoviji razvoj događaja je izazvao uzbunu u Bidenovoj administraciji.

“Prijetnja Americi s Kube nije samo stvarna, ona je gore od toga”, napisao je na Twitteru senator Marco Rubio.

Ova novčana injekcija bi Kubi došla kao naručena s obzirom na posrnulo gospodarstvo, nestašicu goriva, pad poljoprivredne proizvodnje i nastavak krize u proizvodnom sektoru, čimbenike koji stvaraju veliko nezadovoljstvo stanovnika te otočne države.

Dnevnik.ba