Livanjska policija nije upozoravala građane da ne hrane napuštene pse

Ponukani objavom jednog livanjskog portala, da je policija u zadnjih par dana „pokucala“ na vrata nekolicini Livnjaka, što u njihovim kućama ili radnim mjesta i pri tome ih upozorila da ne hrane napuštene životinje, pri tome misleći na pse, ovom prilikom želimo upoznati javnost da su policijski službenici PP Livno dana 22.09.2023 godine u 15,45 sati zaprimili dojavu da se ispred ugostiteljskog objekta u ul. Obrtničkoj nalazi pas bez nadzora vlasnika.

Na mjesto događaja upućeni su policijski službenici PP Livno koji u navedenoj ulici ne pronalaze psa bez nadzora, te obavljaju razgovor s djelatnikom ugostiteljskog objekta od kojeg doznaju da nije vidio nikakvog psa niti zna što o tome, a o čemu je sačinjena službena bilješka.

Ovom prilikom ističemo da policijski službenici nisu kucali na vrata građana u svrhu kako je to objavio portal, niti je bilo ikakve zapovjedi od strane bilo koga da se to učini, već se postupalo po prijavi o psu na javnom mjestu bez nadzora vlasnika.

Podsjećamo da je člankom 30. Zakona o javnom redu i miru HBŽ-a propisan prekršaj „Neoprezno držanje i zlostavljanje životinja“, za koji je propisana novčana kazna, te su policijski službenici ovlašteni i obvezni pokrenuti prekršajni postupak ukoliko utvrde postojanje navedenog prekršaja.

Molimo portale da prije objavljivanja pojedinih članaka, a u svrhu objektivnog i istinitog informiranja građana, kontaktiranju i drugu stranu u ovom slučaju policiju.

MUP HBŽ