Težak udarac za Dragana Čovića: Katastofalne vijesti po HDZ BiH stižu iz Livna

U prostorijama HDZ 1990 u Livnu, u ponedjeljak, 25. rujna, potpisan je koalicijski sporazum o formiranju Vlade u HBŽ između Hrvatskog narodnog preporod (HNP) i HDZ-a 1990.

Kako se neslužbeno saznaje, premijersko mjesto pripalo je HNP-u, dok je mjesto predsjednika Skupštine pripalo HDZ-u 1990, kojima je pripalo i Ministarstvo financija, te Ministarstvo poljoprivrede, dok će HNP popuniti Ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Sjednica skupštine pokazat će novu-staru većinu od 14 ruku i trku za još tri ruke koje će se naći u vladajućoj većini, javlja portal HBŽ-vijesti.

Zanimljivo dogovor dolazi baš u trenutcima kad su HDZ BiH, HNL i SNSD već jednom nogom zakoračili u novu-novu skupštinsku većinu, kako je najavio Dragan Konta, no izgleda da će opet ostati u opoziciji što će svakako biti težak udarac za ove stranke, posebno za HDZ BiH, a očekuju ih daljnja osipanja zastupnika.

Ako je vjerovati izvorima bliskim županijskom odboru HDZ-a BiH uskoro bi moglo doći do raspuštanja ove organizacije zbog svih dešavanja koja prate ovu stranku, od lošeg vođenja, unutarnje podjele, do gubljenja zastupnika i osipanja članstva. Da je podjela na vrhuncu govori i podatak da je tek u drugom krugu glasovanja za predsjednika KO HDZ-a BiH izabran Dragan Konta, i to 17:15 pobjedivši Josipa Čelara, kandidata Borjane Krišto. Prvi krug glasanja završio je 16:16.

Ovaj događaj predstavlja važan korak u političkom životu HBŽ, budući da je dogovoreno da će Ivan Vukadin biti imenovan novim mandatarom Vlade te županije.

Zanimljivo će biti pratiti hoće li SNSD ostati vjeran dosadašnjem partneru HDZ-u BiH i ostati u opoziciji, te tako riskirati gubitak lokalnih izbora u općinama s većinskim srpskim stanovništvom. Informacije s terena govore kako je SNSD spreman biti dio nove većine i tako dodatno otežati ionako složenu situaciju za HDZ BiH u HBŽ.

Radiosarajevo.ba