MATE VUKO: Raspadanje HDZ-a u Livnu

RASPADANJE HDZ-A U LIVNU

.Dobro jutro, politički narode Tropolja!
.
I u ove uzavrele ljetne dane po tropoljskim kafanama sve više zaudara zadah tropoljske političke deponije.
O čemu je riječ?
.
Stranka HDZ BiH, nakon potpunog raspada na kantonalnom nivou, se konačno ubrzano raspada i u Livnu. Da, i u samom Livnu!
.
Donedavno nezamislivo i javno neizrecivo se događa punim mahom. Posebno Livnom zaudara smrad raspada livanjskih stranačkih struktura. Pa krenimo redom.
.
Da je stranka HDZ BiH već odavno nestala sa političke scene Tropolja je jasno k’o dan. U Livnu je ta činjenica prošla tvrdokorno nezapažena jer HDZ još drži izvršnu vlast preko svog instantno priučenog i preko noći u “političara” prekucanog Čondrića.
.
Tako se donedavno tješila livanjska javnost. No sada polako izbija panika i kod najokorjelih livanjskih Hrvata, jer se i u Livnu sve više vide posljedice šireg raspada HDZ-a. I sad se Livnom širi osmradna panika!
.
Kao prvo najveću propast zbog raspada stranke trpe javni ugled i politička moć bosanskih franjevaca u Livnu. Crkva bosanskih franjevaca polako shvaća da je izgubila svaki javni monopol, čak i u najzatucanijim livanjskim selima.
.
Moć koju si imali je šaptom izčezla iz glava Livnjaka. Savjeti bosanskih franjevaca nisu više traženi, a njihov ugled nečesto postaje predmetom ogavne političke šprdnje.
.
Plaćeni zagovor bosanskih franjevaca postaje suvišan i pred bosanskofranjevačkim Bogom i herceghrvatskim narodom. Sprega hercegovačke stranke i bosanskih franjevaca je bila i ostaje neraskidiva, i kad iz javnosti nestaje stranka nestaju i bosanski franjevci, a njihove bliske suradnike već hvata šejtanska panika.
.
Na drugom kraju unutarstranačkog obdaništa zaudaraju livanjski kriptokomunisti odn. čvrsti temelj stranke. To su uglavnom livanjski komunisti koji su prije 30 godina promijenili ideološku dlaku, a zadržali komunistićku ćud.
.
Livanjski HDZ im je bio političko utočište i pravi partijski raj novostečenog hrvatstva i pokajničke spike. I tome je došao kraj.
.
Livanjski kriptokomunisti se grčevito bore da se u mrtvoj stranci, preko svojih karijerističkih potomaka, dokopaju javne vlasti i stvarnog ugleda.
.
No već sada sve jadno izgleda. U unutarstranačku karijersitičku borbu su poslali svoju kriptokomunističku djecu da se hajvanski bore za unutrarstranačku prevlast.
.
Nakon žestokog unutarstračakog okršaja u livanjskom općinskom odboru su izašli politički podjeljeni i tako konačno onesposobljeni. To prvestveno znači da će sada izgubiti sve familijarne beneficije, a moguće i raspasti se. 30 godina bezbrižnog kriptokomunističkog životarenja se mukotrpno bliži kraju.
.
Treću stranačku grupaciju nagriza zub propasti stranke, a i zub vremena. To su hrvatski branitelji stranke HDZ i njihova rodbina. Iako ih ima sve manje, što zbog odlaska pod zemlju ili iz zemlje, njihov javni značaj za stranku HDZ postaje sve veći.
.
Sjetimo se samo nedavne aprilske šarene povorke narodnog ponosa u Livnu! Čak ni sama nedodirljiva Borjana ne propušta obljetnice da onima mrtvima pod zemljom javno ne prinese svjetleće lampione, uslika se i tako gadno uputi opomenu onima živima nad zemljom.
.
Tako su slavlja na oltarima branitelja stranke postala mrtvački kult i faktički jedina javna stranačka aktivnost HDZ-a u Livnu. O drugim nemilim stranačkim aktivnostima kupljeni mediji ne smiju ni krvknut. Raspadom stranke sva ta javna pogrebna dejstva dobijaju novi značaj očajnog pokapanja mrvte stranke.
.
Četvrta i najbrojnija skupina stranke počinje da trpi navjeću životnu havariju, a to su istinski i neistinski članovi, simpatizeri i siva sjena stranke.
.
U to također spadaju velekorisni hrvatski lobisti, stranački kriptoudbaši, hercegrvatski provaljivači neprijatelja stranke, bosnofranjevačke sluge, familije s hercegudbaškim pedigreom, neformalni vanjski suradnici i brojna rodbina i prijatelji članova HDZ-a.
.
Sva obećanja koja su konzumirali u zadnjih 30 godina postaju nedostižna, a budućnost potpuno dezorjentisana. Sanjali su “HRHB” i sebe u njenom proračunu, a zauzvrat osvanuli u mrskom Tropolju zvanom “HBŽ”.
.
Javno vješanje velikohercegovačkih šahovnica ispred kuće im je znak tuge propalog ponosa herceghrvatskog identiteta u Livnu.
.
Uplakane herceghrvatske oči 3.000 Livnjaka su sada očajnički uprte u vodstvo stranke. Polako shvaćaju da im iz Hercegovine pomoć ne stiže, a niti mogu sanjati o tamošnjim izbornim rezultatima.
.
Čovićevci su odstranjeni iz svih stranačkih odbora u Livnu, a Borjanaše zanima samo ona: Borjana.
A ni od Borjane nema pomoći. Ona je odletjela na visoko, a njen Čondrić pao posve nisko. Kaotični kantonalni Konta je već kiksovao u svim kategorijama, a njegovi preferencijaši i karijeristi gledaju samo osobne interese, a ponajviše da namire sebe i svoju obitelj stranačkom obmanom.
Kuda dalje nitko ne zna, a malo koga u Livnu i zanima.
.
Izgleda da je jedina stranka hrvatskog naroda i katoličkog identiteta u Livnu već rekla sve što je imala i tako politički nestala, a lokalni izbori su sve bliže.
.
Ostaje da se vidi s kojim razdorima će HDZ opet pokušati raskasapiti kandidtate livanjske opozicije, s kojim hrvatskim lažima će pristupiti livanjskim glasačima, po kojim hercegovačkim ideologijama i bosanskofranjevačkim moralima će da brane svoje hercegovačke gospodare i njihove kolonijalističke interese u Livnu.
.
Ostaje da vidimo kako će opet da upregnu u predizborni orkestar dotučene bosanske franjevce, bezzube hrvatske branitelje i šejtanski uplašeno članstvo, ako ih uopšte bude.
.
Ali jedno je sigurno: Protiv svojih gazda Hercegovaca i njihovih interesa u Livnu do daljnjeg ne smiju ni mrtvi kvrknut, ni pred izbore, ni da su im zadnji izbori!