Model za “Nakit – žensko pravo” 95-godišnja baka iz Tomislavgrada

“Nakit – žensko pravo u BiH” naziv je projekta tomislavgradske Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” koji njegov idejni tvorac, karmelićanin, etnolog i veliki zaljubljenik u folklor, otac Zvonko Martić, realizira u suradnji s Jasminom Fazlagićem, umjetničkim fotografom iz Sarajeva. Imali smo privilegij nazočiti stvaranju novih fotografija kojima će trajno sačuvati još jednu posebnu priču.

Uloga žene

Cilj projekta je istaknuti ulogu žene u tradicijskoj kulturi i jedno od njezinih rijetkih diskrecijskih prava u patrijarhalnom bh. društvu. Riječ je o pravu raspolaganja svojim nakitom, a što je zajedničko za sva tri naroda, govori nam otac Zvonko i dodaje: “Ove smo godine projektom željeli zaista istaknuti taj ženski element, estetiku nakita kroz način ukrašavanja s jedne strane, a s druge to pravo žene da ima vlastitu imovinu i njome raspolaže.”

A to pravo raspolaganja nakitom i njegovo nasljeđivanje po ženskoj liniji zadržalo se i u suvremeno doba u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine. Sa željom da na fotografijama u tematskom kalendaru prikaže specifičnosti i sličnosti ženskog nakita u Bosni i Hercegovini, Martić je pozvao svog dugogodišnjeg suradnika, umjetničkog fotografa.

– Mi etnolozi uvijek naglašavamo tu dokumentarističku notu, a Jasmin je sada rekao: “Dobro, radit ćemo to, ali daj da to bude na moj način, onako kako bih ja htio prikazati nakit.” Onda sam rekao: “Dobro, evo ti projekt, njegov naziv je takav” i onda je on jednostavno pri tom fotografiranju odlučivao kako će prikazati nakit, tako da je projekt više njegov nego moj – uz smijeh će otac Zvonko, a Jasmin dodaje: – Do sada smo uvijek nakit fotografirali kao predmet, a on je ipak na ljudima, na njima prirodno stoji, nose ga i ovoga puta htjeli smo naći ženske modele na koje ćemo staviti taj nakit, da damo malo više života cijeloj priči – kazao je.

Večernji.ba