Mona Bandov iz SAD-a, porijeklom Livanjka, najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji

Udruga za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u BiH “Stećak” u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika organizirala je u petak na Trgu Gange i Hajdučke družine u Tomislavgradu desetu jubilarnu po redu Reviju tradicionalne odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH.

Revija je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića, Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade HBŽ, Grada Biograda na moru i općine Tomislavgrad, javlja Fena.

Moja Bandov
Mona Bandov USA Livno

Cilj manifestacije je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u BiH posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Od 21 djevojke koje su pristigle iz 14 država s tri kontinenta, prema izboru stručnog žirija titulu za izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH odnijela je Mona Bandov iz SAD-a porijeklom iz okolice Livna (Bandovljeva Dola, Vidoši) te je i nosila livanjsku narodnu nošnju.

Mona Bandov Livno usa

Prvom pratiljom proglašena je Giulia Verdat iz Italije, dok je lentu druge pratilje ponijela Malina Nadinić iz Argentine.

Priznanje i prigodne nagrade – replike tradicijskoga nakita i torbice, pobjednicama su uručili ministrica kulture u FBiH Sanja Vlaisavljević  i zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić.

Prema internetskom glasovanju i izboru posjetitelja Fecebook stranice Udruge “Stećak”, za miss fotogeničnosti najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji pobjedu je odnijela Vivien Lašković iz Mađarske, a nagradu joj je predao Ivan Buntić, načelnik općine Tomislavgrad.

Nakon što su se djevojke predstavile, nazočne su sve prigodnim riječima pozdravili Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, općinski načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić te ministrica kulture u FBiH Sanja Vlaisavljević.

Izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH prethodilo je fotografiranje djevojaka u okolici Vranskoga jezera na jednom obiteljskom gazdinstvu, a održana je i revija tradicijske odjeće ispred zgrade Gradske uprave u Biogradu na Moru u srijedu, 12. srpnja gdje su natjecateljice s ponosom predstavile svoje prekrasne narodne nošnje te oduševile publiku svojom elegancijom i ljepotom.

Drugi dan ove manifestacije organizirano je isto tako zajedničko fotografiranje na tvrđavi Klis, što je bio poseban trenutak za stvaranje uspomena i dokumentiranje njihovog sudjelovanja u reviji.

(www.jabuka.tv / Foto: Fena, Mario Lončar)

Marija Trogrlić: Dobar dan!
Imam jednu zanimljivost za podijelit s Vama, a nadam se da bi Vi to rado podijelili i sa drugim prijateljima facebook stranice.
Radi se o mladoj curi Moni Bandov, kćeri Ljube Bandova r. 1944. u Bandovljevoj Doli (pok. Ivana r. 1905.). Mona je rođena i odrasla u SAD-u. Svako ljeto cijeli život dolazi posjetit rodni kraj svog oca, a u rujnu 2022. je došla i na Filozofski fakultet u Zagrebu učit hrvatski jezik. Njenom posjetu ovdje se brzo bliži kraj, a sada je sudjelovala na 10. reviji tradicijske odjeće i izbor najljepše hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, koja se održala u Tomislavgradu. Posebno je to što dugo nisu imali nikoga tko je nosio livanjsku nošnju i na taj način pokazao svoje korijene, a Mona to ove godine s veseljem radi.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno