NIKO CVITANOVIĆ: Općinski sud u Livnu na prvom mjestu po broju riješenih starih predmeta

Prema službenom Izvješću o realizaciji Planova starih i zaostalih predmeta u općinskim/osnovnim  sudovima u BiH za 2022. godinu, a koje je objavljeno na službenim stranicama VSTV-a BiH,  Općinski sud u Livnu je realizirao Plan starih i zaostalih predmeta sa rezultatom od 97%, tako da se i  u ovom izvještajnom periodu Općinski sud u Livnu našao na prvom mjestu po broju riješenih starih predmeta u odnosu na sve druge sudove u Federaciji BiH.

Također, Sud je u izvještajnom periodu za 2022. godinu ostvario ukupnu  kolektivnu normu od 119,03% , dok je kvaliteta sudskih odluka visokom nivou od 93%.

 Općinski sud u Livnu je od strane VSTV-a BiH odabran kao ciljani sud za pilot projekat „Unaprjeđenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca u BiH, čiji je osnovni cilj uspostavljanje sustava praćenja radnih kapaciteta u ovom Sudu, kao i podjednakog raspoređivanja radnog tereta na sve suce, a sve radi postizanja pune efikasnosti i ažurnosti u radu i radnim procesima.

Niko Cvitanović

Isto tako, u odjeljenju Registra poslovnih subjekata Općinskog suda u Livnu započete su pripremne aktivnosti u implementaciji Integriranog elektronskog sustava za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji BiH, kojeg financira Grupacija Svjetske Banke (World Bank Group).

Ovaj projekat podrazumijeva uspostavu jedno šalterskog sustava registracije poduzeća – One stop shop, koji će omogućiti maksimalno skraćivanje procesa registracije poduzeća, a kompletan proces registracije će se odvijati na samo jednom mjestu.

Upotrebom inovativnih informacijskih tehnologija u okviru ovoga projekta biti će omogućena i online registracija gospodarskih subjekata, što će u potpunosti reformirati proces registracije u smislu pojednostavljenja, brzine te smanjenja troškova, a što će sigurni smo stimulirati rast i razvoj privatnog sektora u Hercegbosanskoj županiji, potaknuti investicije te otvaranje novih radnih mjesta.

Ovaj Sud je ujedno jedan od rijetkih sudova koji ima dva suca koji su stalni edukatori, pri Centrima za edukaciju sudaca i tužitelja u F BiH i RS-u, te su u proteklom periodu održali više edukacije ostalih sudaca u BiH,  iz raznih tematskih cjelina.  

 IZJAVU DAO:

Niko Cvitanović, predsjednik suda

STATISTIKA

https://relax-portal.info/ombudsmen-prof-dr-ljubinko-mitrovic-livanjski-suci-lazu-i-manipuliraju-cinjenicama/