Ovako Beroš priča o ženi kojoj bolnica 7 mjeseci nije javila da ima rak: ‘Možda ona ima neke druge motive’

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za medije nakon današnjeg sastanka s liječničkim udrugama. Liječnici su, podsjetimo, rekli da na sastanku nije postignuto ništa konkretno, a šefica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić rekla je da nisu čuli ništa novo. Zbog toga, najavili su, ipak idu u najavljivani prosvjed 18. ožujka.

Beroš je sad rekao kako to nije istina. “Ne odgovara istini da sugovornici s druge strane nisu čuli ništa novo jer smo im danas vrlo detaljno opisali elemente iz nove uredbe o koeficijentima koja je otišla u međuresorno savjetovanje. To ne znači da će kao takvo biti prihvaćena, ali to je radni dokument koji je usuglašen i koji je njima nov” rekao je.

‘Svakome će jednom njegova uloga doći na vidjelo’
“Radili smo na izjednačavanju različitih koeficijenata složenosti poslova tako da smo izjednačili koeficijente užih specijalizacija i specijalizacija, izjednačili smo i koeficijente radnika u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Beroš nakon sastanka.

Kazao je i da će ministarstvo ustrajati u izradi Zakona o radnopravnom statusu liječnika. “Već se sada suočavamo, a pogotovo ćemo se u budućnosti suočavati s manjkom kadra”, rekao je. Dodao je da će se Ministarstvo sa svoje strane truditi realizirati dogovoreno.

“Na drugim suradnicima je, na njihovom moralnom, ljudskom i stručnom usmjerenju, da postupaju kako hoće. Ako su im namjera hrvatski pacijenti, dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite onda vjerujem da će konstruktivno razgovarati dalje. Ako opcija bude neka druga, Bože moj, svakome će jednom njegova uloga doći na vidjelo. Ova administracija nema fige u džepu, radi transparentno, bori se za pacijente i želi unaprijediti zdravstveni sustav”, rekao je.
O Zagrepčanki s rakom koja nije dobila nalaz
Odgovarao je i na pitanja vezana uz slučaj zagrebačke odvjetnice Line Budak koja je ispričala kako joj sedam mjeseci nije rečeno da ima rak. Za portal Index je detaljno ispričala kako joj je u Klinici za tumore sedam mjeseci nisu dali ključan nalaz koji ukazuje na tešku malignu bolest.

“Još jučer sam razgovarao s ravnateljem KBC-a, oni imaju višedesetljećnu praksu da sve takve nalaze ne dostavljaju pacijentima na šalter. Njihova praksa je da se takvi nalazi podižu u ordinaciji specijalista. Ja pozdravljam takvu praksu, iako u kontekstu stavljanja pacijenata u fokus moramo i to unaprijediti jer danas u vrijeme informatizacije postoje nove mogućnosti”, rekao je.

Prema njegovim saznanjima, kaže, pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti nadležnom specijalistu. “Nije dobila termin jer liste čekanja nema, mogla je doći i dobiti taj nalaz. Ne znam što se u međuvremenu dogodilo. Znam da je bolnica još u 12. mjesecu dopisom odgovorila pacijentici. Rečeno mi je da je pacijentica dobila jasnu uputu da se javi specijalistu koji joj može dati nalaz. Navodno je ona podizala nalaz na šalteru, to ne znam, ali nalazi se ni ne mogu podizati na šalteru”, rekao je Beroš

Nevjerojatna izjava
Tvrdi da će zdravstvena inspekcija sve detaljno ispitati.

A onda je, pri kraju, ministar posve ozbiljno izjavio: “Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive…” Novinarka je potom ministra zamolila da objasni kakve bi to motive mogla imati žena oboljela od raka, nakon čega se probao ipak izvući: “Ja ću vam reći: Koji bi motivi bolesne žene bili osim da ozdravi? Hvala”.

Telegram.hr