Parlamentarac Jasenko Tufekčić zatvorsku kaznu otkupljuje za 24.000 KM

Jasenku Tufekčiću, aktualnom izaslaniku nekadašnjem dopredsjedavajućem Doma naroda Parlamenta Federacije, odobren je zahtjev za isplatu osmomjesečne zatvorske kazne na koju je pred Općinskim sudom u Sarajevu osuđen zbog prevare u službi i krivotvorenja službene isprave.

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je zahtjev Jasenka Tufekčića kojim mu je odobrena zamjena osmomjesečne zatvorske kazne za novčanu u iznosu od 24.000 KM, piše Detektor.

U odgovoru Detektoru iz Općinskog suda navode da je postupak izvršenja odluke u tijeku, te da dokaz o uplati još uvijek nije dostavljen.

Tufekčić je u studenom 2022. godine priznao krivicu i s Tužiteljstvom Županije Sarajevo potpisao sporazum za krivično djelo “prevara u službi i krivotvorenje službene isprave”.

On je, prema sporazumu, bio dužan vratiti 35.912 konvertibilnih maraka za načinjenu štetu Federaciji Bosne i Hercegovine, što je i učinio nekoliko dana poslije podizanja optužnice i prije izricanja presude.

Optužnicom Tužiteljstva Županije Sarajevo iz listopada 2022. godine Tufekčić se teretio da je od lipnja 2011. do travnja 2017. podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke. On je, prema optužnici, koristio službeni automobil svoje političke stranke – Stranke demokratske akcije (SDA) – a u naloge za službeno putovanje upisivao je da je dolazio osobnim automobilom iako u vlasništvu nije imao automobil, niti položen vozački ispit.

Iako je u to vrijeme imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, nije to htio, jer u tom slučaju ne bi imao mogućnost naplate troškova prijevoza, te je koristio automobil stranke, pa mu je za putne naloge koje je podnio Parlamentu Federacije isplaćeno oko 40.000 maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije, stoji u optužnici.

Županijski tužitelj je Općinskom sudu dostavio 515 dokaza, a Tužiteljstvo je pristalo na sporazum jer je Tufekčić prihvatio krivnju u ranoj fazi suđenja, te rekao da se kaje za učinjena djela i da je lošeg zdravstvenog stanja.

Optužnica protiv njega potvrđena je u studenom 2022.