Svečano obilježen Dan grada Livna i 1131. obljetnica prvog spominjana Livna u pisanom dokumentu

Svečano je u četvrtak obilježen Dan grada Livna i 1131. obljetnica prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu, Povelji kneza Mutimira iz 892. godine.

Proslava je započela tradicionalnom budnicom Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara. Služena je i sveta misa u crkvi Svih svetih u Livnu, a zatim je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Livno.

Tijekom svečane sjednice predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je kako je lijepo biti u svom gradu te da su to za nju posebni osjećaji, posebice kada se Dan grada obilježava s ponosom.

”Imat ćemo prilika raditi na zajedničkim programima i na dobro svih onih koji žive kako u ovom gradu, tako i u ovom kraju i u našoj domovini Bosni i Hercegovini”, poručila je Krišto te čestitala Livanjkama i Livnjacima Dan grada.

Dopredsjednik Gradskog vijeća Livno Ivan Periša pozvao je prisutne da zajedno rade na pronalasku rješenja poradi općih interesa.

”Učinimo naše Livno boljim i poželjnijim mjestom življenja”, kazao je Periša.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić kazao je kako svi zajedno trebaju razvijati i graditi Livno, svatko na svom području djelovanja oslonjeni na vlastite potencijale, na mlade i nove snage u suradnji s višim razinama vlasti u pravcu ostvarivanja zacrtanih ciljeva, a to su, kako je naveo, bolji životni uvjeti, bolji standard života na ovim tisućljetnim prostorima.

”Prioritet nam je unaprijediti svaki segment našeg društva, s naglaskom na mlade obrazovane ljude, sa stvaranjem mogućnosti da nakon studija dođu u Livno, vrate se, zasnuju svoje obitelji i svojim radom doprinose zajedničkoj boljoj budućnosti ovoga kraja. Uistinu činimo niz aktivnosti kako bi navedeno i ostvarili stoga ću istaknuti Odluku o subvenciji prve stambene nekretnine za mlade obitelji i samohrane roditelje s područja Grada Livna”, istaknuo je Čondrić.

Također, govorio je i o unaprjeđenju gospodarstva, poljoprivrede, turizma, sporta, te je zahvalu uputio svakom pojedincu koji svojim radom doprinosi boljem Livnu na svim poljima društvenog života.

Nakon svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

Na obilježavanju nazočili su predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) Ivan Vukadin, ministar financija HBŽ-a Draško Dalić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ-a Gordana Nakić, ministar unutarnjih poslova HBŽ-a Mario Lovrić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a Božo Perić kao i predsjednik županijske Jozo Ćosić, priopćila je Vlada HBŽ-a.

Autor: FENA