Ne možete nikako zaspati? Probajte ovaj trik

San je ključan za naše sveopće dobro. Bez njega se ne uspijevamo ‘resetirati’ niti funkcionirati normalno. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, nedostatak sna povezan je s kroničnim bolestima uključujući dijabetes, srčane bolesti, pretilost pa čak i depresiju.

”Više od 10 posto populacije pati od kronične insomnije, što znači da su imali problema sa spavanjem duže od tri mjeseca – ispričala je dr. Shelley Hershner, profesorica neurologije u Medicinskom centru za poremećaje u spavanju u Michiganu za Today, prenosi 24sata.hr

Ako ne uspijevate zaspati ponovno nakon buđenja više od 20 minuta, dignite se i premjestite u neki drugi mirni dio stana ili kuće. Pokrijte se i pokušajte zaspati. Možete se i vratiti u svoj krevet kada primijetite da ste se dovoljno umirili za usnivanje.

Zato što, ako ostanete u krevetu, možete početi osjećati pritisak da trebate zaspati, a to će vas još više isfrustrirati, objasnila je dr. Hershner. Taj pritisak može povećati otkucaje srca i općenito tjeskobu – što zajedno otežava ponovno usnivanje.

Promjena okoline može nas umiriti i pomoći nam da ponovno zaspemo.

Pokušajte se premjestiti na kauč, pokrijte se dekicom i samo lezite. Ako vam odgovara možete si na YouTubeu upaliti i neki bijeli šum, poput vode, fena, otkucaja srca koji će vam pomoći da se opustite.

Ova tehnika je vrlo učinkovita i čak puno bolja od medikamenata, dodala je dr. Hershner. Inače, ako vas općenito muče vaša noćna buđenja, prvo osigurajte da vam je spavaća soba hladnija. Ako spavate u toploj sobi bit ćete skloniji nemiru i noćnim morama.

Također, budite oprezni s pijenjem previše vode prije spavanja kako ne bi morali često na WC.

Bljesak.info