TADIJA LJUBIČIĆ: Silni oblici raka pokosiše i stariju i mlađu generaciju puka poput srednjovjekovne kuge

Uz stravični val iseljavanja poradi nepravde glede zapošljavanja i narušenih međuljuskih odnosa te pljačke društvene i privatne imovine, još jedan neprijatelj gleda da dokrajči ‘Ostatke ostataka’ u Hercegbosanskoj županiji.
.
Rapidno povećani broj kancerogenih oboljenja dosegao je katastrofalne razmjere. Tomu je kriv tzv. uvozni lobi i veliki trgovački centri koji nekvalitetnim proizvodima truju osiromašeni puk.
.
Statistički gledano, više su njihovi prodani artikli ubili stanovnika HBŽ-a nego li svi Avari, Turci, te Titovi i Acini askeri. Silni oblici raka pokosiše i stariju i mlađu generaciju puka poput srednjovjekovne kuge.
.
Siromasi su prisiljeni kupovati jeftino smeće koje se uvozi u ozemlje tzv. Zapadnog Balkana.
.
Ovaj gramzivi i pohlepni lobi, u vlasništvu onih što su jamili, od kojih ni jedan ne zna korektno svezati kravatu, a hedonizam im je pasija, mora plaćati hak jedino vladajućim strukturama u gotovini i angažiranje slabo plaćenih radnika da pod prijetnjom otkaza glasuju za iste.
.
Promatrač može zamijetiti koji se otpad nudi u danima tzv. AKCIJE. Teletina uvezena, iz ‘Bogapitaj otkud’, se nudi po cca 10 KM, dok iole domaća košta od 25-30 KM.
.
Uvoz iz zemalja gdje je kontrola mala ili nikakva pogoduje ljubimcima režimlija i dogovorno sklapaju oči pred uvozom hrane od koje se brzo bude ‘Horizontala’.
.
U Tomislavgradu i Livnu su pune table osmrtnica sa stanovništvom najbolje životne dobi. A u isto vrijeme se neotkupljuje po realnim cijenama od tuzemnih proizvođača.
.
I tu se privilegiraju oni koji dobijaju poticaje po podobnosti, iako mnogi nemaju niti kvadratni metar svoga poljoprivrednog zemljišta.
.
Bezvlasće, teška korupcija, napose nepotizam, je uz trovanje naroda nekvalitetnom hranom, razlog teške depresije, iseljavanja i ogromnog mortaliteta nekad najbogatije županije.
.
Tadija Ljubičić
.