U Njemačkoj od iduće godine minimalna satnica trebala bi iznositi 14 eura

Udruženje Paritätische Gesamtverband poziva na povećanje minimalne satnice na najmanje 14 eura po satu, a prijedlog će biti iznesen u ponedjeljak na sjednici.

Zbog naglog rasta potrošačkih cijena, očekuje se značajno povećanje zakonom propisane minimalne satnice od 01. siječnja 2024. godine.

Nadležno povjerenstvo za minimalnu satnicu, sastavljeno od predstavnika poslodavaca i zaposlenika, u ponedjeljak će predstaviti prijedlog sljedećeg povećanja minimalne satnice.

Paritätische Gesamtverband zahtijevao je da zakonska minimalna satnica mora porasti sa sadašnjih dvanaest na najmanje četrnaest eura po satu.

Netko tko radi puno radno vrijeme mora se moći brinuti o sebi od svoje plaće. To nije samo pitanje pravde, već i pristojnosti”, rekao je glavni direktor udruge Ulrich Schneider novinskoj agenciji dpa.

Naglasio je kako minimalna satnica utječe na buduće umirovljenike

Radnici koji su radili puno radno vrijeme 45 godina moraju dobiti starosnu mirovinu kojom će se zaštiti od siromaštva”, rekao je.

Semafor koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a donijela je zakon kojim je minimalna satnica od 01. rujna  2022. podignuta s 10,45 eura na dvanaest eura.

Milijuni imali koristi od rasta minimalne satnice

Komisija sada treba predložiti sljedeće povećanje koje bi trebalo vrijediti od 01. siječnja 2024. godine. Vlada, na prijedlog komisije, obično zakonom određuje novu minimalnu satnicu.

Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, oko 5.8 milijuna radnika koji su prije zarađivali manje od dvanaest eura po satu imalo je koristi od posljednjeg povećanja minimalne satnice prošle jeseni.