Oni koji rade ovih pet stvari preko dana često imaju problema sa spavanjem noću

Navike koje prakticiramo preko dana itekako mogu utjecati na kvalitetu našeg sna noću. Stručnjaci upozoravaju kako je bitno pripaziti na hranu koju unosimo u naš organizam, na količinu fizičke aktivnosti te još nekoliko malih, ali važnih detalja.

Jedete previše nezdrave hrane

Sljedeći put kada će vas mučiti umor zbog slabo prospavane noći, razmislite o tome kako se hranite u posljednje vrijeme.

Prema istraživanju iz svibnja ove godine koje je objavljeno u časopisu Obesity, oni sudionici istraživanja koji su tjedan dana bili na prehrani bogatoj šećerom, zasićenim mastima i prerađenom hranom imali su lošiju kvalitetu sna od onih koji su se hranili zdravijim namirnicama.

Veći dio dana provodite sjedeći

Ako radite posao koji od vas zahtijeva da sjedite veći dio dana, možda ćete teže zaspati noću, kaže psihologinja Jade Wu.

Moramo biti aktivni tijekom dana kako bismo zaradili kvalitetan san noću, poručila je.

To je iz dva razloga. Prvo, moramo biti aktivni kako bismo sačuvali homeostatski nagon za spavanjem, ‘glad’ za snom koja se nakuplja tijekom dana kada smo budni i aktivni. A drugo, kada smo aktivni tijekom dana , svom mozgu dajemo vrlo jasan signal da su naši aktivni sati dnevni, što pomaže mozgu da razlikuje dan od noći, što mu omogućuje da budemo budniji tijekom dana i pospaniji noću, objašnjava Wu, prenosi n1info.hr.

Ne dobivate dovoljno sunčeve svjetlosti

Nedostatak sunčeve svjetlosti tijekom dana može poremetiti vaš cirkadijalni ritam, poznatiji kao ”biološki ritam” na način da je teže zaspati ili odspavati cijelu noć bez previše buđenja.

Dakle, ako imate poteškoća sa spavanjem, nije na odmet razgrnuti zavjese tijekom dana, ako već niste u mogućnosti izaći vani, prenosi BestLife.

Drijemate tijekom dana

Iako je to vjerojatno jasno samo po sebi, ipak je važno naglasiti. Zwarensteyn upozorava da predugo drijemanje ili drijemanje kasno tijekom dana može otežati noćni san.

“Kao opće pravilo, drijemajte manje od 30 minuta i odradite to prije 15 sati. Također preporučujem pronalaženje hladnog, mračnog i tihog prostora za drijemanje kako biste iz njega izvukli maksimum, jer ti uvjeti potiču bolji san”, savjetuje Zwarensteyn.

Radite u spavaćoj sobi

Istraživanje iz 2021. pokazalo je da 31 posto radnika koji rade od doma svoj ured smjestilo u svoju spavaću sobu, a njih 38 posto doslovno radi iz kreveta. Međutim, ovo nije idealno za spavanje, kaže Zwarensteyn.

Ako je ikako moguće, izbjegavajte rad u spavaćoj sobi kako biste mogli mentalno odvojiti radno okruženje od svog odmora, preporučuje ona.

Wu dodaje da stres na poslu također može ometati kvalitetu sna. Ako smo cijeli dan pretjerano stimulirani stresnim zadacima, obavljanjem više zadataka istovremeno, odvraćanjem pažnje od društvenih medija i svim ostalim, nemamo priliku smanjiti regulaciju”, kaže ona.

“To otežava opuštanje tijela i uma za san. Trebali bismo uzimati pauze, uključujući i od ekrana, tijekom dana kako bismo omogućili našem tijelu da se smiri i osjeća sigurno. (www.jabuka.tv)