U selu na Tajlandu debljina je statusni simbol – one lakše od 100 kilograma teško nalaze partnera

Standardi ljepote, dobro znamo, razlikuju se od kulture do kulture. Bilo da se radi o građi tijela, ukrasima koje na njega stavljamo, načinu na koji njegujemo kosu, ideal ljepote zapravo je konstrukt društva i okruženja u kojem se nalazimo.

Jedno selo pojam ljepote ipak shvaća sasvim drugačije od ostatka svijeta. Radi se o naselju na tajlandskom otoku Phuket, na kojem vlada nepisano pravilo: što veće, to ljepše.

Pretilost žena tu je pojam ljepote i statusni simbol, a pritom one nemaju dnevnih obveza poput pospremanja i zarađivanja novca jer je njihov glavni zadatak održavati i po mogućnosti povećati vlastitu težinu, piše Putnikofer.hr.

Na ženama je da leže i jedu, ostalo rad emuškarci Priča zvuči gotovo nevjerojatno, ali nekoliko dostupnih dokumentaraca pokazuje da život žena u selu na Phuketu uistinu izgleda tako. Njihovo je da opušteno uživaju, leže i unose čim više kalorija kako bi se udebljale.

Odgovornost za zarađivanje novca i obavljanje kućanskih poslova je na muškarcima. Njima to ne smeta, jer im je želja da imaju što krupniju suprugu. Štoviše, žene lakše od 90 kilograma ovdje će teško naći partnera jer se oni doslovno “natječu” čija će žena biti teža.

Povijesni razlozi – muškarci u ribolov, žene kod kuće Svakodnevni život žena oprilično je opušten. Muževi ih poslužuju, rade sve u kući, a one besposleno leže i jedu, odmaraju, eventualno se druže i čavrljaju s drugim ženama. I to im, čini se, odgovara. Razlog za ovaj neobičan (i, moramo dodati, jako nezdrav) običaj leži u povijesti sela.

Njega su davno naselili pripadnici etničke manjine iz Malezije. Muškarci su se tradicionalno bavili ribolovom, a žene su ostajale u kući i malo se kretale, što je dovelo do prirodne skloosti debljanju.

S vremenom je težina supruge postala statusni simbol muškaraca, ono što pokazuje da obitelj dobro živi i da je on dobar muž. Najteža žena ima 194 kilograma i broj 7XL U selu se održavaju i izbori ljepote na kojima je, očekivano, jedan od glavnih kriterija težina žene koja se natječe.

Najkrupnija žena u selu ima čak 194 kilograma i nosi broj 7xl. Jedan članak navodi da postoji u selu jedna vitka djevojka. Ima 24 godine, ne želi se udebljati pa nailazi na osudu i ne uspjeva naći adekvatnog partnera.

Zanimljivo je međutim da su muškarci, kojima je brak s pretilom ženom statusni simbol, u ovom selu vitki. Kako uistinu žive teško je reći, no postoje prozivanja da muževi zapravo drže žene u svojevrsnom zatočeništvu i čine ih sve bolesnijima, a sve zbog svoje taštine i društvenog položaja.

Bljesak.info