UGROŽAVANJE IZVORIŠTA PITKE VODE U LIVNU: Čelnici Ministarstva gospodarstva prijavljeni za zloupotrebu položaja

Građanska inicijativa “Zaštitimo izvore Mandeka Livno” podnijela krivičnu prijavu protiv ministrice gospodarstva Dijane Puzigaće, uposlenika Mate Šiška, te svih onih osoba koje su na bilo kojih način bile uključene u dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine u industrijske svrhe firmi Lara natural, a što je dovelo do ugrožavanja glavnih izvorišta pitke vode.

Devet mjeseci nakon priče u Žurnalu, Kantonalnom tužilaštvu u Livnu upućene su krivične prijave protiv svih osoba koje su na bilo koji način bile uključene u dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine u industrijske svrhe firmi Lara natural.

Dodjela ove koncesije za crpljenje podzemnih mineralnih voda u industrijske svrhe, tvrde mještani livanjskih sela u podnožju Tušnice, već godinama ugrožavaju izvorišta pitke vode. Oni sumnjaju da sve ima veze sa rudnikom mrkog uglja Tušnica koji je bogat uraom, a o čemu je Žurnal pisao još u rujnu prošle godine.

Iz Tužilaštva u Livnu su za Žurnal potvrdili da su krivičnom prijavom obuhvaćeni aktuelna ministrica gospodarstva Dijana Puzigaća, bivši ministar Miloš Bauk, službenik istog ministarstva Mate Šiško, te direktor i jedan od osnivača firme Lara-natural d.o.o. Livno Josip Sužanj i još nekoliko nepoznatih osoba, a zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja.

Prijavu je uputila Građanska inicijativa „Zaštitimo izvore Mandeka Livno“.

„Nakon toga 13.6.2023.godine, isti sadržaj krivične prijave dostavilo nam je i Federalno tužilaštvo F BiH, koju prijavu je također grupa građana proslijedila njima“, kažu iz Tužilaštva, dodavši da se ova prijava nalazi u radu.

Prva koncesija je, podsjetimo, dodijeljena 2006. firmi Dže-Co, vlasništvo Branka Džeke, da bi nekoliko godina nakon toga sve prešlo u ruke firme Lara-natural iz Livna. Osnivači ove firme su, prema podacima s interneta, Stipo Marelja, Josip Sužanj i Achaz Von Oertzen.

Firma Dže-Co istraživanje je mogla obavljati na lokalitetu Poljana, ali se lokacija sa promjenom investitora premjestila na Krivića vrtli i to između tri glavna izvorišta iz kojeg su se mještani nekoliko sela snabdijevali vodom.

Osim mještana na valjanost ugovora i mijenjanje lokacije koncesije upozorilo je i Javno pravobranilaštvo u Livnu. Oni su u dokumentu od 6. prosinca 2021. dali negativno mišljenje na prijedlog aneksa ugovora o koncesiji sa Lara natural, navodeći da smatraju da bi zaključivanje ovog ugovora, na predloženi način, moglo imati štetne posljedice po imovinu HBŽ.

Radno tijelo Vlade utvrdilo je veliki broj nepravilnosti u izvještaju od 17. lipnja 2021. i ustanovili su da prijenos koncesije iz 2018. nije pravno moguć i da ugovor ne sadrži bitne elemente poput odredbe o prijenosu koncesije, uvjetima o produženju roka i slično. Istovremeno su podsjetili i na prijedlog Povjerenstva za koncesiju upućenog Vladi da se „prilikom odobravanja koncesijskog ugovora vodi računa o eventualnoj ugroženosti opskrbljivanja vodom lokalnog stanovništva i da se odobre količine vode za eksploataciju koje neće ugrožavati vodoopskrbu iz postojećeg vodovoda koji je u blizini planirane eksploatacije bušotine“.

Uprkos svemu navedenom, Vlada naknadno mijenja mišljenje i daje suglasnost, a do zaključenja aneksa između Ministarstva gospodarstva, na čelu s ministricom Dijanom Puzigaća, i firme Lara natural dolazi 20. svibnja 2019 godine. U međuvremenu, Lara natural podnosi zahtjev za odobrenje detaljnih istraživanja što im je, također, odobreno.

U Žurnal je u posjedu svih ovih dokumenata od kojih smo neke ranije objavljivali.

Dva puta smo se pismeno obraćali Ministarstvu gospodarstva, ali naše upite uporno ignoriraju.

(zurnal.info)