Ukrajinci sumnjaju da je Kadirov svog liječnika živog zakopao

Čečenski vođa Ramzan Kadirov navodno je za naglo pogoršanje svog zdravlja posljednjih mjeseci okrivio svog osobnog liječnika i bivšeg potpredsjednika vlade Elchana Sulejmanova.

Prema izvorima iz obično dobro obaviještenog ruskog Telegram kanala “VChK-OGPU”, liječnik nije viđen od listopada prošle godine.

– Čak se priča da je živ zakopan –  objavljeno je na kanalu Telegram. Inače, dosta se nagađalo o Kadirovljevom zdravlju, pogotovo početkom godine.

Dosta se udebljao, djelovao je jako napuhano i na snimkama često nije otvarao oči. U to vrijeme govorilo se o mogućim problemima s bubrezima.

I kako ide dalje, lider lojalan Putinu navodno je vjerovao da je otrovan, a njegovi savjetnici su ga u to uvjerili. Njegov osobni liječnik dao mu je nekoliko injekcija, a Kadirov je vjerovao da se zbog toga razbolio.

Kao rezultat toga, Sulejmanov je smijenjen s mjesta potpredsjednika vlade preko noći u listopadu 2022. godine. Službena izjava tada je bila da je ostavku podnio svojom voljom.

No, priča se da od tada nije viđen i navodno zato što je brutalno ubijen. O takvoj tvrdnji pisao je i savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

-Ruski mediji javljaju da je Kadirov, zabrinut i uplašen naglim pogoršanjem zdravstvenog stanja, optužio svog osobnog liječnika Elkhana Sulejmanova, koji je također bio zamjenik premijera, da ga je pokušao otrovati. Liječnik je netragom nestao u listopadu 2022. godine, a tada je, prema nekim izvorima, smijenjen sa svih dužnosti, brutalno ubijen, živ zakopan – napisao je Geraščenko.

Prema njegovim riječima, posljednja objava Sulejmanova na Instagramu datira iz listopada 2022.

Također ga dugo nisu vidjeli ni u obrazovnim ustanovama u Moskvi, koje je često posjećivao, ni u Čečeniji.

– Sulejmanov je bio bitna osoba u Kadirovljevom okruženju, bio je Lezgin, a ne Čečen, i imao je impresivan profesionalni dosje u medicini. Njegov iznenadni nestanak i misteriozna smrt otvaraju mnoga pitanja – napisao je Geraščenko.