Veleposlanici Švedske, Finske, Slovenije i predstavnik EU Izaslanstva u BiH u radnom posjetu HBŽ-u

Veleposlanici više europskih zemalja članica Europske unije, predvođeni veleposlanicom Švedske u Bosni i Hercegovini Johannom Strömquist, kao predstavnicom države koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, boravili su u ponedjeljak u radnom posjetu Hercegbosanskoj županiji.

Uz veleposlanicu Švedske u Bosni i Hercegovini, u posjetu su još boravili i veleposlanik Republike Finske u BiH Kalle Kankaanpää, veleposlanik Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damijan Sedar i predstavnik Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Petar Kraljević, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Uime Vlade Hercegbosanske županije izaslanstvo je primio predsjednik Vlade Ivan Vukadin koji je prisutnima izrazio srdačnu dobrodošlicu te ih upoznao s brojnim prirodnim i društvenim karakteristikama županije, kao i trenutnom političkom situacijom u županiji.

Prilikom predstavljanja Hercegbosanske županije, predsjednik županijske vlade posebno je istaknuo više mogućnosti razvoja županije kao što su područja drvne industrije, poljoprivrede, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i turizma.

Veleposlanici zemalja članica i predstavnik EU-a zahvalili su predsjedniku Vlade na srdačnoj dobrodošlici i na detaljnom upoznavanju s karakteristikama županije.

Veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini Johannae Strömquist istaknula je kako je trenutni kandidacijski status za EU ogromna prilika za državu Bosnu i Hercegovinu za koju se nada da će vratiti svoj fokus na implementaciju neophodnih reformi, od kojih će korist imati svi građani ove države, a koje će istovremeno približiti ovu zemlju Europskoj uniji.

U tom smislu, kako se navodi u priopćenju, okončanje samog procesa formiranja vlasti i na županijskoj razini od ključne je važnosti.

Još je istaknuto kako Švedska, kao zemlja koja trenutno predsjeda Vijećem EU i koja je snažan bilateralni partner Bosne i Hercegovine, podržava i dalje će podržavati sve napore od kojih će koristi imati svi građani ove zemlje.

Izražena je spremnost za nastavkom suradnje između Europske unije i veleposlanstava zemalja članica EU te Vlade Hercegbosanske županije u područjima koja će za cilj imati daljnje promicanje i razvitak društvenog, gospodarskog i političkog sektora na korist svih žitelja ove županije.

Večernji.ba