Završena druga faza arheoloških istraživanja Bistričkog grada

Suradnjom Grada Livna i Franjevačkog muzeja i galerije Gorica – završena je druga faza prethodnih radova istražnog karaktera na nacionalnom spomeniku Stari grad u Livnu – Bistrički grad.

Organizator radova je Grad Livno, a projekt je u iznosu od 18.000 KM financiran i sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Radove na terenu je predvodila voditeljica arheološkog istraživanja Marija Marić Baković, muzejska savjetnica FMGG-a, uz arheologa Filipa Ćubelu te prosječno šest do osam radnika na terenu.

U ovoj fazi istraživanja uz kulu kružnog tlocrta (unutrašnjeg promjera 5,30 m i vanjskog 8,50 m, najviša sačuvana visina zida je oko 5,30 m te debljina zida 1,60 m) istražen je pomoćni utvrđeni prostor debljine zidova preko četiri metra na kojeg se veže novi kompleks zidova koji se nastavljaju i dalje od kule i u tom dijelu iskopavanje nije završeno.

Rezultati najnovijih istraživanja pokazali su da se radi o kompleksnom utvrđenju uz obrambenu kulu za koju pretpostavljamo da je iz doba Osmanskog Carstva.

Uz kulu su pronađeni i stariji slojevi za koje se pretpostavlja da datiraju još iz rimskog doba. Na lokalitetu su pronađeni ostatci kasnoantičke pravokutne građevine na koju se naslanjaju ostatci do sada istraženog kompleksa Efrem Kule.

Uz ostatke kasnoantičke građevine pronađeni su i pokretni nalazi karakteristični za rimsko doba. Nađeni nalazi su ulomci keramičkog posuđa, mentalni nalazi poput noževa i igle, kao i koštani nalaz žetona za koju se pretpostavlja da je figura korištena u rimskoj društvenoj igri.