Upaljen meteoalarm za brojne dijelove BiH: Pročitajte i prognozu do četvrtka

Jutros iznad Bosne i Hercegovine većinom nema oblaka, ali ima dosta prašine sa područja Sahare. Oblačno je jedino na krajnjem sjeverozapadu Bosne. Za brojne dijelove BiH na snazi je i žuti meteoalarm.

Pa su tako stanovnici regija Sarajeva i Tuzle upozoreni na vrućinu, ali i na moguće nevrijeme:

“Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe.”

Građani regija Livno, Banja Luka, Prijedor i Višegrad upozoreni su na očekivane vreline

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Sokolac 16; Bugojno, Livno i Široki Brijeg 18; Sarajevo 19; Sanski Most i Zenica 20; Prijedor, Trebinje, Tuzla i Zvornik 21; Banja Luka i Mostar 22; Neum 23; Bihać i Bijeljina 24; Gradačac 25°C. Temperatura mora iznosi oko 23 stupnja.

Bioprognoza: Opšta slika djelomično će se pogoršati. Prijepodnevni sati biće ugodniji, u drugom dijelu dana, pod utjecajem visokih temperatura i sparine, kod osjetljivih osoba su moguće izraženije tegobe u vidu iscrpljenosti, glavobolje, dekoncentracije. Prilikom boravka na otvorenom, naročito u prirodi, neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i izbjegavati duže zadržavanje na suncu, s obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti visoke. Također, relativno topli noćni sati mogu uzrokovati probleme u vidu otežanog sna.

Danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati mala do umjerena naoblaka, ali ima dosta prašine sa područja Sahare koja zaklanja Sunce. U drugom dijelu dana uz razvoj oblačnosti lokalni pljuskovi i grmljavina, uz moguću pojavu grada, mogući su u centralnim, istočnim i sjevernim područjima, a u noći na ponedjeljak slabijih padavina može biti i u ostalim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C. U Sarajevu djelomično vedro. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini promjenljivo oblačno vrijeme sa prolaznom slabom kišom ili lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. U poslijepodnevnim satima vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32°C.

U utorak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Jači pljuskovi se očekuju u Bosni uz lokalnu pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28°C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.